10 najčudnijih zgrada na svetu

Sajt Village of Joy predstavio je listu od 50 najčudnijih zgrada na svetu, od kojih izdvajamo 10 najčudnijh po sopstvenom izboru:

1) Poslovni centar “1000” a.k.a. Novčanica (banknote), Kaunas, Litvanija

Poslovni centar “1000”, izgrađen je u stilu oslikane litvanske novčanice iz 1925. godine, a naziv je dobio po iznosu na koji glasi. Ova novčanica, nije više u upotrebi, ali zgrada sa temom na pomenutu, krasi drugi po veličini litvanski grad.

 

2) Maglovita zgrada, Yverdon-les-Bainz, Švajcarska

Zgrada je podignuta 2002. godine, na jezeru Neuhatel. Rađena je na temu atmosfere, i izgleda kao da lebdi u magli. Naime, zgrada poseduje sopstveni sistem, koji koristeći vodu iz jezera, generiše maglu, koja lebdi oko građevine.

 

3) Evropska kapija, Madrid, Španija

Dve kule blizankinje, izgrađene 1996. godine, visoke su 115 metara i nakrivljene za 15 stepeni. Predstavljaju prve nakrivljene visoke kule u svetu.

 

4) Okretni torzo, Malme, Švedska

Kula je sagrađena 2005. godine, na temu skulpture Santjaga Kalatrave pod imenom Twisting Torso. Visoka je 195 metara i poseduje 54 sprata. Sastoji se od 9 segmenata od po 5 spratova, koji su uvrnuti u odnosu na prethodni. Najviši segment je uvrnut za 90 stepeni u pravcu kazaljke na satu, u odnosu na prizemlje.

 

5) Velika džamija u Djeneu, Djene, Mali

Džamija je napravljena od specijalne vrste cigle, koja se pravi od gline, blata, peska i vode.  Izgrađena je 1907. godine, a 1988. godine, uvršćena je građevine pod zaštitom UNESCO-a.

 

6) Atomium, Brisel, Belgija

Atomium je izgrađen 1958. godine i renoviran 2004. godine. Visoka je 102 metra, i dobila je status spomenika i predstavlja jednu od glavnih atrakcija Brisela.

 

7) La Pedrera, Barselona, Španija

La Pedrera danas predstavlja muzej, a izgrađena je 1912. godine, kao stambena zgrada po Gaudijevom nacrtu. Uvršćena je u građevine pod zaštitom UNESCO-a.

 

8) Veliki luk odbrane, Pariz, Francuska

Zgrada je izgrađena 1986. godine,  i visoka je 110 metara. Na krovu zgrade zgrade, smešten je izložbeni centar, otvoren za posetioce.

 

9) Agbar kula, Barselona, Španija

Zgrada je izgrađena 2005. godine, i uprkos različitim asocijacijama, sudeći po rečima arhitekte Jean Nouvel-a, njen dizajn je inspirisan planinom u blizini Barselone, i oblikom gejzira.

 

10) Nacionalni teatar, Peking, Kina

Zgrada elipsoidnog oblika, izgrađena je 2007. godine, i okružena je veštačkim jezerom. Visoka je 46 metara i može da primi 5.452 ljudi.

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.