TOP 10 najpopularnijih društvenih mreža u Srbiji

Blog AdriaTalk.com je napravio istraživanje o korišćenju društvenih mreža u Srbiji. Najkorišćenija društvena mreža u Srbiji je Facebook sa 1,2 miliona jedinstvenih posetilaca mesečno. U našim prethodnim tekstovima smo već imali priliku da istražujemo fenomen i broj korisnika društvene mreže Facebook u Srbiji, koja je ubedljivo najpopularnija društvena mreža u Srbiji.

MySpace je doživeo priličan pad popularnosti među ljubiteljima online druženja u Srbiji, ali je i dalje na visokom drugom mestu sa 290 hiljada mesečnih posetilaca. Sledi popularna lokacija za deljenje i čuvanje slika Flickr, koja u Srbiji ima 180 hiljada posetilaca mesečno. Društvena mreža Hi5 (haj fajv) mesečno zabeleži oko 140 hiljada poseta iz Srbije.

Tabela – TOP 10 najpopularnijih društvenih mreža u Srbiji

Naziv

Broj posetilaca* (u hiljadama)

Facebook

1200

MySpace

290

Flickr

180

Hi5

140

Tagged

100

Karike

100

Neogen

69

Poznanici

53

Furka

39

Dodirni me

36

* Broj posetilaca je na mesečnom nivou

Grafikon

top-10-social-networks-in-serbia

Na petom, odnosno šestom mestu se nalaze društvene mreže Tagged i Karike sa 100 hiljada mesečnih poseta. Slede, Neogen sa 69 hiljada mesečnih posetilaca i društvena mreža Poznanici sa 53 hiljade posetilaca na mesečnom nivou. Furka se nalazi na 9. mestu po broju jedinstvenih mesečnih posetilaca sa 39 hiljada poseta, dok je na Dodirni me na začelju ove tabele sa 36 hiljada.

Lokalne društvene mreže

Najpopularnija lokalna društvena mreža je Karike.com sa 100 hiljada posetilaca mesečno. Ova popularna društevna mreža je deo grupe evropskih društvenih mreža, a vlasnik sajta je kompanija Rate Solutions iz Estonije. Ova kompanija je i vlasnik najpopularnije estonske društvene mreže Rate.ee, koja ima preko 300 hiljada registrovanih članova u matičnoj zemlji. Kompanija Rate Solutions posluje u 28 evropskih zemalja, a u pripremi su i društvene mreže u još 5 zemalja.

Druga najpopularnija lokalna društvena mreža u Srbiji je Neogen.rs, koja je i jedna od najstarijih u zemlji. Neogen poseti preko 69 hiljada jedinstvenih posetilaca mesečno. Ova društvena mreža koja je u vlasništvu rumunske kompanije Neogen, je naslednik društvene mreže urbae.com, koja je bila vrlo popularna u ranijem periodu. Rumunska kompanija Neogen posluje u Rumuniji, Srbiji, Bugarskoj i Moldaviji i vlasnik je 15 sajtova – od društevnih mreža, do sajtova za poslove i direktni marketing.

Poznanici.com je treća najkorišćenija društvena mreža u Srbiji sa 53 hiljade jedinstvenih posetilaca mesečno. Većinski vlasnik ove društvene mreže je Međunarodna korporacija Daily Mail i General Trust koja je krajem 2008. godine kupila udeo od 51% u ovoj društvenoj mreži. Poznanici.com je izuzetno popularna u Vojvodini.

Među najpopularnijim lokalnim društvenim mrežama u Srbije se našla i Furka.com sa 39 “unique” posetilaca mesečno. Kako se na sajtu Furke navodi, Furka.com je pilot projekat API grupacije koja stoji iza najpopularnijeg portala u Bosni i Hercegovini – Dernek.ba.

Dodirnime.com je jedna od novijih društvenih mreža u Srbiji i mesečno je poseti oko 36 hiljada jedinstvenih posetilaca.

NAPOMENA: Broj posetilaca naveden u istraživanju predstavlja procenu broja poseta, a ne tačan podatak.  U istraživanju je korišćen Google Ad Planner. Cilj istraživanja je bio da se uporedi popularnost društvenih mreža u Srbiji, a ne da se predstave podaci o tačnom broju posetilaca svake od ovih lokacija.

Komentari

komentara

3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.