5 najzanimljivijih jezera na svetu

Jezera nisu toliko komercijalno eksploatisana kao druge vode, međutim neka od njih su prosto neverovatna. Da jezero ne bi postalo neugledna bara i vremenom isparilo, najbitnije je da ima dotok sveže vode. Sveža voda koja se uliva u jezero, sem uloge održavanja jezera ima i veliku ulogu u čišćenju jezera. Često se po lepoti ističu planinska jezera, jer planinski potoci i rečice predstavljaju izvor sveže i čiste vode, mada ne možemo reći i da pojedina “ravničarska” jezera zaostaju po svojoj lepoti.

U ovom postu ćemo vam predstaviti 5 najzanimljivijih jezera na svetu u našem izboru.

1. Plitvička jezera, Hrvatska

Ova jezera su nam možda najpoznatija jer se nalaze u blizini naše zemlje. Mnogi ih pamte sa školskih ekskurzija u SFRJ, a mlađi su mogli da čuju o njihovoj lepoti od svojih roditelja i da se sami uvere u da su priče tačne odlaskom u Republiku Hrvatsku. Plitvička jezera predstavlja sistem od 16 jezera poređanih u kaskadama sa prelepom bojom vode.

2. Titikaka, Bolivija/Peru

Titikaka je jezero u Andima koje se nalazi na granici Bolivije i Perua. Poznato je kao jezero na najvećoj nadmorskoj visini, ali i kao najveće jezero u Južnoj Americi po količini vode u njemu. Sastoji se od dva basena vode: Velikog i Malog jezera. Maksimalna dubina u Velikom jezeru je čak 284 metra. Jezero ima i 41 ostrvo, od kojih su neka vrlo gusto naseljena.

3. Mrtvo more, Izrael/Jordan

Mrtvo more i pored “morskog” naziva je zapravo jezero i to ne bilo kakvo jezero, već jezero sa najvećim salinitetom na svetu. Otuda i naziv za njega – Mrtvo more. Ono što je zanimljivo za ovo jezero je da veliki salinitet omogućava ljudima da plutaju bez bojazni da će potonuti, pa tako često možete videti ljude koji u jezeru čitaju novine “iz fazona”. Blato sa ovog jezera je veoma lekovito i u planu je izgradnja nekoliko spa centara sa izraelske i sa jordanske strane jezera.

4. Jezero pet cvetova, Kina

Jezero pet cvetova se nalazi u Kini i predstavlja ponos “Doline devet sela”. Devet tibetanskih sela po kojima je ova dolina dobila ime, se nalaze vekovima na istom mestu, a sedam od njih su i dalje naseljena. Jezero pet cvetova je veoma plitko, višebojno je, a dno jezera je isprepletano drevnim granjem koje je vekovima otpadalo u okolini.

5. Laguna Kolorada, Bolivija

Laguna Kolorada se nalazi u Boliviji blizu granice sa Čileom i poznato je i pod imenom Crvena Laguna. Ovo slano jezero odlikuje crvena boja, koja potiče od crvenih sedimenata u jezeru i pigmenata nekih algi. Jezero je plitko i predstavlja dom velikom broju flamingosa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup