Atina

Akropolj
Akropolj

Atina je glavni grad Grčke. Grad je dobio ime po boginji zaštitnici Atini.

U ovom gradu ima bezbroj toga što bi trebalo posetiti, ali posebno treba izdvojiti Parlament, Kraljevsku palatu, kraljevsku baštu, Akademiju, Univerzitet, biblioteku, stadion, Zevsov hram, trgove Sintagmu i Omoniju i dr.

Za trg Omoniju se kaže da je to trg Plebejaca, običnih, siromašnih i građana srednjih slojeva, dok se za trg Sintagma kaže da je to trg aristokratije. Trg Omonija je uvek krcat ljudima i vozilima. Dvadeset četiri sata na trgu, i u njegovoj neposrednoj blizini sve bruji. Ovo je trg svih zbivanja.

Šetajte se i po trgu Plaka, po brojnim uličicama punih suvenira i nacionalnih kafića.

Akademija nauka i umetnosti je sagrađena u drugoj polovini devetnaestog veka. Ukrašavaju je jonski stubovi od belog mermera. Danas ova zgrada je rektorat atinskog univerziteta.

Panatimejski stadion je svakako nešto što se mora videti prilikom posete glavnom gradu Grčke. Izgrađen je na padini brda Arditos, u neposrednoj blizini nacionalnog parka u samom centru Atine. Na ovom mestu su održane prve olimpijske igre modernog doba, i sa ovog mesta svaki put kreće olimpijska baklja.

Akropolj jeste utvrđeni, najviši deo starih grčkih gradova. Ulaznica na Akropolj se plaća 12 evra. Svakako, najpoznatiji je atinski Akropolj koji se nalazi na brežuljku visokom oko 150m. Na samom uzvišenju nekada se nalazila kraljevska palata. U VI veku p.n.e. je ceo ovaj prostor postao sveto mesto na kome su podignuti hramovi od poroznog kamenja živih boja. Na Akropolju se nalaze još i Propilej, Partenon, Erehton, i naravno muzej, koji se nalazi se na jugoistočnom delu Akropolja. Prilikom posete Akropolju, morate imati u vidu da je to ipak brežuljak, i da se morate penjati po prašini i šljunku, tako da je preporučljivo da, bez obzira da li je toplo, ipak obujete neku udobnu obuću u kojoj ćete bez problema moći da se popnete. Prodavci će Vam nuditi 10 razglednica Grčke po ceni od 1-1,5 evro, a to je veoma lepa uspomena.

Postoji mnogo mesta koje bi trebalo posetiti, a koji se nalaze u blizini Atine. Npr, preći peške preko Korintskog kanala je doživljaj koji se ne zaboravlja. Ovaj kanal preseca Korintski moreuz i spaja dva mora koja okružuju Grčku: Jonsko i Egejsko. Sa obzirom da je kanal uzan, plovan je samo za srednje tipove brodova. Na visini od oko 52m kanal premošćuju tri mosta. Ovde se pruža jedinstvena prilika slikanja.

Takođe, Epidaurus, tj. rehabilitacioni centar i vazdušna banja starih Grka je mesto koje Vam oduzima dah. Ovde je podignut hram Akslepiju – bogu medicine. Osim hrama, za potrebe građanstva koje se lečilo ili dolazilo u posetu bolesnicima, podugnut je amfiteatar, jedan od najlepših u antičkoj Grčkoj i stadion koji je sličan olimpijskom. Stari amfiteatar je i danas čudo akustike i harmonije. Svi turisti mogu da se popnu na stepenice i sami se uvere u to. Bez obzira na razdaljinu, sve što priča osoba koja se nalazi dole ćete savršeno čuti, kao da se nalazi pored Vas. Samo pazite dok se budete penjali gore, jer su stepenice stare, pa dolazi do odronjavanja. Mada su određena mesta gde se stepenice odronjavaju već obeležena, vrlo lako može doći do novih odronjavanja. Ispred ulaska u amfiteatar nalaze se prodavci koji prodaju sladoled, vodu, i sl. što bi Vam u datom trenutku moglo zatrebati.

Uopšteno, u Atini su cene neznatno veće u odnosu na Srbiju. Na turistički nezaobilaznim mestima cene su duplo skuplje, nego bilo gde drugde. Za vodu će, verovali ili ne, biti potrebno mnogo novca da izdvojite ukoliko idete u letnjem periodu, jer je organizmu potrebno više tečnosti, a voda se veoma brzo greje, zbog čega su cene su prilikom obilaska znamenitosti dosta povećane.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup