Brusnica – prirodni uroseptik

brusnicaBrusnica važi za pravi izvor zdravlja, s obzirom na svoje prirodno antibiotičko dejstvo. Sadrži visoku koncentraciju vitamina C, što joj daje specifičan gorko – kiselkast ukus. Pored vitamina C, sadrži i provitamin A, vitamine B grupe, minerale (poput kalijuma, kalcijuma i magnezijuma), biljna vlakna i omega-3-masne kiseline.

U svrhu leka, koriste se njen plod i listovi, od kojih se prave čajevi. Plodovi se mogu konzumirati kao sveži, smrznuti, sušeni i zašećereni, ili ceđeni, u vidu soka. Bez obzira na koji od pomenutih načina da se konzumira, brusnica ne gubi svoje antibiotičko dejstvo, čisteći organizam od štetnih bakterija i gljivica. Može se koristiti i kao dodatak različitim specijalitetima, a posebno se preporučuje deci u razvoju i starijim osobama. Takođe, vrlo je pogodna, za osobe sa slabim imunitetetom, i osobe koje prolaze kroz stresan period. Brusnica se može konzumirati i u vidu džema ili kompota.

Dokazano je da brusnica, kao prirodni uroseptik, pomaže kod problema urinalnog trakta, posebno štiteći organizam od vrlo rasprostranjene bakterije Ešerihije Koli. Brusnice se mogu koristiti kako preventivno, tako i kao deo terapije za izlečenje od pomenute bakterije.

Brusnica, takođe, leči i od bakterije Helikobaktere Pilori, koja izaziva čir na želucu. Smatra se da zahvaljujući visokom sadržaju bioflavonoida, brusnica utiče na sprečavanje raka dojke i debelog creva, kao i sprečavanje širenja raka po telu. Ovo lekovito voće, pomaže i kod regeneracije vida, štiti od zubnih bolesti i bolesti desni, a pogoduje i dijabetičarima, jer smanjuje nivo šećera u krvi. Odlična je i kao prevencija od kardiovaskularnih bolesti.

Optimalna dnevna količina konzumiranja soka od brusnice, u cilju prevencije od kardiovaskularnih bolesti, su tri čaše, čime se nivo antioksidanata u plazmi povećava na 120%, što poboljšava regulaciju holesterola u krvi.

Zbog svega navedenog, brusnice nikako nisu jeftine. Sto grama brusnica u radnji, kreće se oko sto dinara, i ima oko 35 kcal. Sok od brusnica može se naći u prodavnicama zdrave hrane.

Komentari

komentara

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.