Dassia – Krf

dasia-krf1Dassia je malo turističko mesto, 12 km udaljeno od glavnog grada na istoimenom ostrvu Krf, kao i od glavnog magistralnog puta,što naravno, otvara mnogo mogućnosti i pogodnosti za budući obilazak celokupnog ostrva.

Do samog Krfa, možete stići trajektom (u slučaju da ste ostatak puta prešli kolima ili autobusom), ili avionom, što predstavlja naravno skuplju varijantu. Ako ste za prevoz odabrali kola ili autobus, u Grčkoj,nakon Soluna vas ocekuje 6 sati najvecih krivina, a za one koji ne podnosi dobro ovakav put, preporučujemo da obavezno ponesu tablete za mučninu na putu, ili prespavaju ovaj deo puta, kako ne bi gledali krivine.

Mesto Dassia, predstavlja vrlo zanimljivo mesto za letovanje ako ste u potrazi za odmorom, suncem i plažama. Pogodno je kako za miran porodični odmor, tako i mlade koji žele da istražuju nešto novo. Vrlo simpatično mestašce sa mnogo restorana (mada Fast-Food postoji samo na jednom mestu, ali kad već putujete u Grčku nemate ni potrebe da pored njihove kuhinje tražite brzu hranu), taverni, kafića, barova, supermarketa, različitih prodavnica i suvenirnica, sa rent-a car-om, lepom šljunkovitom plažom, prelepim šetalistem uz istu, bujnom vegetecijom i sportovima na vodi.

dasia-krf2Dassia je pravi izbor, ako ne volite preterane gužve. Na plažama uvek ima mesta za sve, čak i u hladu. To naravno ne znači da su prazne, već dovoljno prostrane i raznolike da obuhvate različite želje posetilaca. Na plažama se na većini mesta iznajmljuju ležaljke i suncobrani (po ceni 5-7 EUR), a ako kažete da ste gost hotela kojem pripada plaža, dobićete još i popust. Najlepša plaža u ovom mestu je plaža ispred hotela Chandris, kome i pripada. Čista je, šljunkovita i lepo uređena, a za one koji preferiraju ležanje na travi, postoji velika travnata površina koja će zadovoljiti i njihove potrebe. Na njoj ima mnogo sadržaja, od mreža za odbojku, do paraglajdinga. Ono što je vrlo zanimljivo u vezi ove plaže je da bez obzira gde ste smešteni, svi sadržaji na otvorenom su slobodni za korišćenje i niko vas neće pitati zašto koristite hotelski bazen ili đakuzi, već nasuprot tome, doživećete da vas animatori hotela uporno pozivaiu da im se zajedno sa ostalim gostima pridružite u akvabiku, ili igrate vaterpolo u hotelskom bazenu, odbojku u moru, basket, bacate strelice u metu ili se zabavite na bilo koji drugi način, potpuno besplatno! Takođe još jedna pogodnost ove plaže, pogotovo kada ceo dan provedete na njoj, je da bez ikakvih problema komotno možete ući u toalet koji se nalazi u hotelu, namenjen turistima i osvežiti se kad god poželite u vrlo higijenskim uslovima, a da vas pri tom niko ne pita da li ste stvarno gost hotela. Plaža Malibu je takođe lepa, ali nije tako prostrana kao plaža hotela Chandris. Jedina mana bi mogla biti temperatura vode, jer čak i u julu, voda je prilično hladna. Trebaće vam bar par minuta da provedete u plićaku dok se ne naviknete na malo nižu temperature vode.

Sam hotel Chandris, je prelep, sa jednim krilom od 4 i drugim od 5 zvezdica, a koji nudi mnoštvo sadržaja, i predstavlja najbolju vrstu smeštaja u Dassii. Ukoliko želite jeftiniji smeštaj, imate mogućnost izbora između još nekoliko manjih hotela i velikog broja vila. Ako se odlučite da se smestite u nekoj od vila, povedite računa o njenoj udaljenosti od plaže i centra Dassie. Nije preporučljivo birati vile za koje u programima turističkih agencija je navedeno da su udaljene po 500m i više,jer u Dassii, to znači da su vile smeštene na značajnoj uzvišici, obično okružene šumom, i  da će vam trebati bar 10 do 15 minuta po najjačem suncu da stignete do plaže.

Supermarketa ima uglavnom svuda (osim ako niste smešteni na brdu), a cene su pristojne za naše uslove, za razliku od restorana. Najveći i najjeftiniji je Skonto market, gde su cene uglavnom  kao i kod nas, sa bitnom razlikom kada su u pitanju npr. vlažne maramice koje ovde koštaju čak 1.50 EUR. S obzirom da voda na celom ostrvu nije za piće, već samo tehnička, upravo zbog toga je i vrlo jeftina, pa tako u običnom marketu možete kupiti pakovanje od 6 flaša od 1.5 l za samo 1.50 EUR! Takođe pripremite se da ćete morati da kupujete i gomilu sredstava protiv komaraca kojih u ovom mestu ima veoma mnogo, a pogotovo ako ste smešteni u vili koja je okružena šumom i zelenilom.

Što se tiče šopinga, njega je bolje ostaviti za dane koje odlučite da posetite grad Krf, jer je ovde garderoba po prodavnicama uglavnom lošeg kvaliteta i prilično skuplja od svog stvarnog kvaliteta. Zato možete kupiti gomilu sitnica, privezaka i suvenira po relativno niskim cenama. Takođe imate veliki izbor različitih kopija popularnih parfema za samo 3 EUR, koji pri tom imaju vrlo lep miris. Ako želite originale moraćete da izdvojite bar 15 EUR, pa i mnogo više, u zavisnosti od parfema, kao i kod nas. Takođe imaju veliki izbor kaiševa za 1 EUR ili 1.50 EUR.

Noćni zivot je generalno slab, klub Tartaya, predstavlja najpopularniji klub, a nalazi se na glavnom putu u Dassii, relativno blizu hotela Chandris. Karakteriše ga popularna muzika i lep enterijer, a cene pića nisu visoke (vino-3 EUR, kokteli od 6 EUR do 7 EUR, đusevi 3,5 EUR). Najveća gužva nastaje posle ponoći, a subotom nećete moći da se pomerite koliko je prepuno. Zanimljivi su i beach  barovi poput Edem-a, koji se inače nalazi na plaži duž šetališta. Od kafića, može biti zanimljiv  Drunken Duck, mada celom dužinom glavnog puta, naići ćete na gomilu kafića načičkanih jedan pored drugog. Veče možete provesti i u šetnji, mada je uveče pomalo tesno za šetnju prilično uskom stazom tik pored glavne ulice kojom jure razne vrste prevoznih sredstava, uzimajući u obzir da je saobraćajna kultura u ovom kraju na prilično kritičnom nivou. Ako želite lud noćni provod, možete otići do grada Krf, ili do susednog Ipsosa, koji se nalaži na maloj udaljenosti od 5 minuta kolima ili 15 minuta peške. Tu se možete provesti u popularnom Shooters-u, koji drži čovek srpskog porekla, ili u Montechristu, a koji su smešteni na glavnom putu tik uz plažu u Ipsosu (ne možete ga omašiti).

Ukoliko želite da obilazite ostrvo, sve je na približno istoj razdaljini. Ako niste u prilici da iznajmite kola, što obično košta oko 40 EUR po danu, možete to učiniti autobusom, mada je tako znatno komplikovanije. Za manje od pola sata stižete do grada Krfa, odakle imate linije za sve ostale delove ostrva. Jedini problem je usklađivanje sa redom vožnje autobuskih linija, a poslednji autobus za Dassiu iz Krfa, kreće u 22 časa. Ukoliko planirate obilaske kolima, pripremite se na vožnju po lošim putevima.

Sve u svemu, ovo mesto je idealno kako za porodice i parove tako i za sve ostale koji se dobro organizuju (prevoz za noćni zivot), a pored velikog broja naših turista, možete sresti i Engleze, Čehe, Slovake, Nemce i Ruse.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup