Najviše koristimo Fejsbuk, Tviter i Jutjub

Društvene mreže u Srbiji su jedna od najčešćih razbibriga na internetu. Upravo ova činjenica nas je podstakla da istražimo koje to društvene mreže najviše koristimo. Ukupno je anketirano 876 korisnika društvenih mreža. Anketa koju smo sproveli pokazala je da čak 99% ispitanika ima nalog na Fejsbuku, a zatim slede Jutjub sa 93%, Tviter sa 77% i Gugl Plus sa 71%. Ovde treba imati u vidu da većina korisnika Gmail-a je po automatizmu dobijala i nalog na Gugl Plusu, te da broj otvorenih naloga na ovoj društvenoj mreži nije u potpunosti organski.

Pitanje 1 – Na kojim društvenim mrežama imate nalog?

Facebook – 864
Flickr – 144
Google Plus – 624
Instagram – 612
LinkedIn – 564
Pinterest – 348
Tumblr – 252
Twitter – 672
Vine – 60
Vkontakte – 72
Youtube – 816

Društvene mreže u Srbiji

Upravo iz gore navedenog razloga, smatrali smo da je pored informacija otvorenim nalozima na društvenim mrežama, potrebno postaviti i sledeće pitanje: “Na kojim društvenim mrežama provodite najviše vremena?”. Na ovo pitanje svaki ispitanik je mogao da izabere najviše 3 konačna odgovora, dok u prethodnom pitanju ograničenja ovakve vrste nije bilo. Od ukupnog broja ispitanika njih 95% je svrstalo Fejsbuk u društvene mreže na kojima provode najviše vremena. Slede Tviter sa 47% i Jutjub sa 44%. Interesantno je da je samo 8% ispitanika odgovorilo da provodi vreme na društvenoj mreži Gugl Plus.

Pitanje 2 – Na kojim društvenim mrežama provodite najviše vremena?

Facebook – 828
Flickr – 12
Google Plus – 72
Instagram – 336
LinkedIn – 84
Pinterest – 48
Tumblr – 0
Twitter – 408
Vine – 0
Vkontakte – 0
Youtube – 384

Drustvene mreze u Srbiji

Ono što je interesantno je da se korišćenje društvenih mreža u mnogome promenilo u odnosu na 2009. godinu kada smo napisali tekst o 10 najpopularnijih društvenih mreža u Srbiji. Većina društvenih mreža koje smo tada koristili je u potpunosti nestala iz naših života, a neke su se čak i ugasile. Ono što je interesantno je da je i tada Fejsbuk bio najpopularnija društvena mreža u Srbiji.

Komentari

komentara

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.