Ez – prelepi grad parfema

crkva_u_ezuEz je jedno od najlepših mesta u Francuskoj. Nalazi se u Provansi, svega 7 km udaljen od Monaka. U svetu je poznat po fenomenalnom pogledu na more koji se pruža sa njegovih brda.

Ovaj srednjovekovni gradić svojim šarmom prosto tera da ga zavolite. Prilazeći Ezu, prvo što vidite je crkva, koja je izgrađena na samom vrhu brda, 1764. godine. Unutar ove crkve nalazi se Egipatski krst, kao podsetnik da ovo mesto datira još iz perioda Feničana, koji su tu podigli hram u čast Boginje Isis.

Kada stignete u Ez, prvo što vas impresionira je miris parfema, koji se oseti u celom gradu.Ovo mesto je prepuno parfimerija, koje mame svojim mirisima. Odgovor na pitanje, otkud u ovom gradiću, ovoliki broj parfimerija, se krije u činjenici da se Ez nalazi na samo 5 km, od mesta Gras, koje je poznato po svojoj proizvodnji parfema. Veliki broj prafimerija, pripada ovoj fabrici. Fabrika u Grasu, tzv. Fragonard, čak organizuje posete njihovim pogonima, kako bi turisti imali priliku da vide kako izgleda proizvodnja parfema, s tim da imaju pravo i da testiraju pojedine parfeme.

ez_grad_parfemaProlazeći kroz ovaj grad, moraćete da primetite, da je srednjevekovni duh u potpunosti sačuvan. Uličice vas vode pored starih kamenih kuća, sa masivnim drvenim vratima, pored fontana i umetničkih radnji, u kojima imate priliku da gledate umetnike dok stvaraju svoja dela. Takođe, u tim radnjama, možete kupiti i brojne suvenire.

Ukoliko poželite da se okupate u Mediteranskom moru, potrebno je samo da siđete niz brdo, gde vas čekaju prelepe plaže Azurne obale.

Jedna od bitnih atrakcija ovog prelepog gradića je botanička bašta, koja je prepuna najrazličitijih vrsta kaktusa, i ostalih egzotičnih biljaka.

U ovom gradiću, nalazi se veliki broj radnji, umetničkih galerija, restorana i hotela. Međutim, broj stanovnika ovog grada je svega 2 509, zbog čega se Ez, još naziva i muzejskim naseljem.

Ez privlači veliki broj turista, od kojih priličan broj čine i poznate ličnosti. Popularna grupa U2 je ovde snimila dva spota za pesme „Beautiful Day“ i „Electrical Storm“ , a Bono i Edž su ovde kupili i kuću.

Ez je prelepo turističko mesto, izuzetno pogodno za odmor, opuštanje i uživanje. Ono šokira svojom lepotom i deluje nestvarno. Veliki broj parova, dolazi ovde na medeni mesec, kako bi proveli što lepše romantične trenutke.

Autor: Sonja Blažić

Komentari

komentara

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.