Facebook Lexicon: O čemu se priča na Facebook-u?

Facebook svakim danom testira i dodaje funkcionalnosti koje podržavaju njihov plan razvoja u real-time web-u. Međutim, Facebook Lexicon i nije tako nova alatka, postoji “još” od aprila 2008. godine. U fazi testiranja je i nova verzija Facebook Lexicon-a, koja će biti slična “Trending Topics” na Twitter-u.

Facebook Lexicon predstavlja alatku kojom možete pratiti pominjanje pojmova na Wall-ovima korisnika, grupa i događaja. Trenutno aktuelna verzija je slična po funkcionalnostima, Google Trends-u, razlika je što prati samo trendove na Facebook-u.

Novi Lexicon, koji je još uvek u fazi testiranja i omogućen je jedino preview za nekoliko pojmova, će doneti više funkcionalnosti i izgled koji su slični opciji “Trending Topics” na Twitter-u. Naime, biće omogućeno da pregledanje statistika broja korisnika koji su postovali traženi termin, procenti “poster-a”, kao i procenat od ukupnog broja korisnika koji je pominjao traženu frazu. Facebook će u novom Lexicon-u omogućiti i ciljanje traženog termina po polu, starosti i lokaciji čime će značajno doprineti “usability-ju” samog servisa. Novost u odnosu na trenutnu verziju su i “Associations”, koji predstavljaju termine koje su korisnici koristili u postovima na svoj Wall, kada su pominjali frazu koju pretražujete. Još jedna novost je “Sentiment” koji omogućava poređenje 2 fraze u određenom vremenskom razmaku, ali poređenje pozitivnih i negativnih komentara u vezi sa dve izabrane fraze.

Na prvi pogled Facebook Lexicon je unapređena verzija Twiter-ovih “Trending Topics”, međutim to i nije baš tako. POdaci koje prikazuje Lexicon su stari 48 sati. Ukoliko Facebook želi da od ove alatke stvarno napravi nešto korisno, podaci bi morali da budu u real time-u, ovako ovo je još jedna od šminkerskih funkcionalnosti sa ograničenom upotrebnom vrednošću.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup