Pojava zvana fashion blogerke

Poslednjih godina sve je učestalija pojava takozvanih fashion blogerki. Ne znaju mnogo ni o blogovanju, ni o modi, ali kao da ih izbacuje poplava, množe se u neverovatnom broju. Ženstvenost je upoznala juče, fotoaparat prekjuče, “modni stil” danas, od drugarice je čula za blogovanje, i ta-ra-ra eto je “modna” blogerka.

S obzirom na to da veliki broj njih zaista ne zna ni lepo ni moderno da se obuče, pitanje je o čemu one uopšte bloguju? Ovi samoproklamovani modni stručnjaci ponosno pokazuju svoju, uglavnom neuspelu, “uradi sam” varijantu, kombinujući džemper svoje babe, sa suknjom svoje mame kad je bila mlada, i iznošenim prljavim starkama. Svakako zanimljiv stil, ali samo ako ste deo neke umetničke kolonije, ili hipi komune, a možda vas prime i u neku sektu, zavisi koliko su zahtevni.

Sliku uzeta odavde: http://globalvoicesonline.org

Ne treba zaboraviti ni tekst ispod svake slike, ne da bi saznali da li je suknja sa slike pripadala mami ili babi, već zbog toga što možete pročitati jezičke začkoljice, kakve niste ni znali da u srpskom jeziku postoje. Primera radi, možete sresti da ispod slike nepismeno stoji jedno kajiš, umesto, kaiš. Kome je do pravopisa, kad se moda prati.

Desi se s vremena na vreme da nikne i poneki kvalitetan fashion blog, ali su takvi u manjini. Nije ovde reč ni o street modi, ni o modi u bilo kom obliku. To je čist odraz nečijeg poimanja mode.

Upravo iz tog razloga nejasno je zašto pojedinci toga nisu svesni, te možete pročitati kako na pojedinim sajtovima ili društvenim mrežama sa puno reči hvale predstavljaju pojedine (kvazi) fashion blogerke, toplo preporučujući njihov (ne)stil kao inspiraciju za vaš. Još malo pa će i decu da oblače po uzoru na njih. Kakva će to tek armija stila da bude.

Neki se sa smislom za stil rode, neki ga nauče kao što se uči lekcija u školi, a druge su fashion blogerke. Njihovi glavni čitaoci-pratioci su upravo druge fashion blogerke, koje dok im daju pohvale u istom komentaru, traže i istu uslugu za uzvrat. I poneki neupućeni predstavnik medija, koji preduvava njihovu važnost, tretirajući ih kao nekog ko zna šta radi. Verovatno zato što on sam ne zna.
Zapravo pojava silnih fashion blogova, može se definisati kao moda o blogovanju o modi. A moda ko moda, prati je svako. Neko uspešno, neko neuspešno. Neko sa stilom, a neko bez. Pojedini modni trendovi traju dugo, iako su potpuno šizofreni. Nadamo se da ovaj nije jedan od tih.

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.