Feng Šui – drevna kineska umetnost uredjenja prostora

Feng šui predstavlja razvijenu umetnost, a sastoji se od čitavog spektra tehnika poput: kineske astrologije, metoda kompasa, metode forme i bioenergetske i radiostezijske tehnike. Uprkos mnogim teorijama koje ste čuli, postoji samo jedna autentična škola feng šui-a, koja potiče iz stare taoističke tradicije.

Kako bi ste ovladali poznavanjem ove umetnosti, potrebno je da savladate svaku od gore navedenih tehnika, što ne predstavlja jednostavan posao. Ove tehnike se međusobno kombinuju i usklađuju, što dodatno otežava njihovu pravilnu primenu. Upravo iz tog razloga, Feng šui treba praktikovati, tek kada ga dobro naučite. Feng šui možete učiti iščitavanjem različite literature, na tu temu, posećivanjem seminara posvećenim njemu, ili kombinovanjem ova dva načina.

Kineska astrologija u Feng šui-u podrazumeva dva sistema, a to su: Osam reči i Devet zvezda. S obzirom na njihovu ravnopravnost, kada je reč o delotvornosti, potpuno je svejedno koju ćete praktikovati. Astrologija Devet zvezda je mnogo jednostavnija, pa samim tim i pristupačnija početnicima. Ona u suštini predstavlja određivanje odgovarajućeg načina uređenja prostora spram vašeg datuma rođenja, i usklađivanje prostora tako da čak i ako veći broj članova porodice živi na jednom mestu, taj prostor blagodetno deluje na sve članove.

Da bi pravilno uredili vaš dom, prema Feng šui pravilima, potrebni su vam kompas, visak i skica vaše kuće ili stana.

feng-shui

Skicu stana treba podeliti na devet sektora, spram gornje slike na kojoj je prikazano kojem delu stana, koji sektor pripada. Svaki sektor poseduje element koji njime vlada i oblast života na koju određeni sektor ima uticaja. Neusklađenost prostora dovodi do zastoja i problema u okviru oblasti života koji pripada problematičnom sektoru. Sektor 1 pripada ulaznim vratima i hodniku, pa tako sektor jedan podrazumeva oblast karijere i njegov element je voda, što znači da ovde idu stvari u plavoj, beloj i crnoj boji. Sektor broj 2, podrazumeva ljubav, brak i romantična osećanja, element je vatra a boje koje odgovaraju su roza i crvena. Sektor 3 obuhvata oblast tradicije, predaka i porodice, element je drvo, a boje su zelena i braon. Sektor 4 podrazumeva novac, bogatstvo i prosperitet, element je drvo a boje koje odgovaraju su purpurna, plava, crvena, žuta i zlatna. Sektor 5 podrazumeva zdravlje onih koji tu žive i obuhvata centar stana. Boje su žuta, braon i narandžasta, a element je zemlja. Sektor 6 podrazumeva pomoć prijatelja, podršku drugih ljudi, religiju i putovanja. Element je metal, a boje su bela, siva, srebrna i crna. Sektor 7 podrazumeva budućnost, decu, kreativnost i dečje radosti. Element je metal, a boje bela i pastelne nijanse. Sektor 8 podrazumeva mudrost i znanje. Element je zemlja, a boje koje odgovaraju ovom sektoru su zelena, plava i crna. Sektor 9 je sektor ugleda i slave, element koji njime vlada je vatra a boja crvena.

Neka osnovna pravila Feng šui-a se mogu primenjivati i na svaku prostoriju pojedinačno, po tipu prostorije, mada ukoliko želite stvarno dobre rezultate, unajmite stručnjaka, koji će znati da iskombinuje sve potrebne metode kako bi oplemenio vaš prostor.

Danas se Feng šui primenjuje širom sveta, s tim da, od pre nekoliko decenija, je zabeležen toliki porast popularnosti ove veštine, da je prešao u masovnost. Kao primer ove tvrdnje napomenućemo da je ceo Hong Kong izgrađen po pravilima Feng šui-a.

Komentari

komentara

6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.