Fizička aktivnost ubrzava nestanak anksioznosti

Da je fizička aktivnost blagotvorna nije ništa novo. Međutim, njen uticaj na određena stanja nije toliko poznat. Moderan i ubrzan način života koji je karakterističan za današnje vreme, ostavlja posledice na ljudsko zdravlje. Kada pričamo o ljudskom zdravlju najčešće mislimo na fizičko zdravlje, međutim moderan život češće ugrožava mentalno zdravlje od fizičkog. Jedan od najčešćih poremećaja je anksioznost. Anksioznost predstavlja stalno osećanje pretnje nepoznatog uzroka, a ansiozne osobe često oseačju bespomoćnost i nesigurnost. Svaka osoba je iskusila akutnu anksioznost, međutim postoji i ona opasnija hronična koja može da uzrokuje ozbiljne probleme sa zdravljem.

fizička aktivnost

Pored brojnih terapija kojima može da se leči ovakvo stanje, dokazano je da fizička aktivnost blagotvorno deluje na problem anksioznosti i ublažava tegobe, a ponekad utiče i na njen nestanak. Kada pričamo o blagotvornom dejstvu fizičke aktivnosti na anksioznost, moramo napomenuti da ona nije sama po sebi magični lek, jer fizička aktivnost je naučeni obrazac ponašanja i potrebno je steći naviku. Jednom kada se stekne navika redovne fizičke aktivnosti, ona povoljno deluje na nestanak anksioznosti. Ukoliko ste u stanju zabrinutosti najlakši način da se izborite sa tim je da krenete šetnju. Istraživanja su pokazala da aerobne vežbe i vežbe sa opterećenjem, takođe značajno smanjuju anksioznost. Fizička aktivnost deluje na smanjenje anscioznosti bez obzira na opšte zdravstveno stanje ili starost, a efekti traju i nekoliko nedelja.

Fizička aktivnost koja se preporučuje za smanjenje anksioznosti

Za smanjenje anksioznosti preporučuju se aerobne aktivnosti kao što je šetnja. potrebno je šetati svaki dan u trajanju od 30-60 minuta, umerenim tempom, kako bi postigli maksimalan efekt.

SAVET: Umerena fizička aktivnost ima bolje efekte na smanjenje anksioznosti, od intezivnog vežbanja.

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.