Gangnam – okrug koji je proslavila pesma

Gangnam je većini poznat izraz i najčešće asocira na pesmu Gangnam style, južnokorejskog izvođača Psy-a. Gangnam-gu je okrug u glavnom gradu Južne Koreje Seulu, i sa još dva gua – Seočom i Songpaom čini veći okrug Gangnam. Gangnam na korejskom znači južno od reke. Na poslednjem popisu stanovništva Gangnam je imao preko 500.000 stanovnika i smatra se za najrazviji i najdinamičniji deo Seula, a samim tim i Južne Koreje. Početkom 80-tih godina prošlog veka, međutim Gangnam i okolni okruzi su bili najnerazvijeniji delovi grada Seula, ali konstantne investicije i gradnja su uspela da ga za 30 godina transformišu u najuticajniji deo grada.

Gangnam često nazivaju Beverli Hilsom Južne Koreje, što na može dati nagoveštaj kakvom je delu grada ovde reč. Da bi ilustrovali ovo, reći ćemo da m2 stambenog prostora u Gangnam košta 5.500 američkih dolara, što je 3.5 puta veća jedinična cena od nacionalnogh korejskog proseka. Zemljište je, kao i stambeni prostor, izuzetno skupo, pa je tako cena građevinskog zemljišta u Gangnam blizu cene kompletnog građevinskog zemljišta Busana, koji je drugi grad po veličini u Južnoj Koreji. Ipak, velike cene zemljišta i nekretnina ne sprečavaju većinu političara i poznatih ličnosti Južne Koreje, da žive u Gangnamu.

Gangnam je glavni poslovni i bankarski centar Seula i kompletne Južne Koreje. Većina banaka i velikih južnokorejskih kompanija ima ovde svoja sedišta. O značaju Gangnama u poslovnom smislu, svedoče i multinacionalne kompanije kao što su Gugl, Tojota i IBM koji imaju ovde svoje kancelarije.

Uticaj Gangnama se proteže i na obrazovni sektor Južne Koreje, jer je ovaj deo Seula poznat po visokom nivou obrazovanja i jako velikom konkurencijom pri upisu na fakultete. Gangnam se smatra prestonicom obrazovanja u Južnoj Koreji, što je delom i uticalo na veliku popularnost ovog dela južnokorejskog glavnog grada. Seulski državni Univerzitet, koji se smatra najboljom školom u Južnoj koreji, se nalazi u Gangnamu, a veliki broj polaznika ove škole je upravo iz ovog okruga.

Najveće turističke atrakcije Gangnama, sem gore pobrojanih poslovnih i obrazovnih zgrada su Gangnam stanica metroa, Seonjeongneung (mesto na kom su sahranjena dva kralja i jedna kraljica) i Trgovinska kula koja predstavlja prelepo arhitektonsko ostvarenje. Ukoliko se nađete u Gangnamu ne bi trebali da propustite ni Bongeunsa (budistički hram) i Dosan park (koji je posvećen uvaženom južnokorejskom aktivisti).

Značajno povećanje broja posetilaca Gangnam je doživeo posle proboja, sada već, svetskog hita Gangnam style, a da bi shvatili kako ljudi iz Južne Koreje doživljavaju Gangnam, predlažemo vam da pročitate prevod pesme Gangnam style.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup