Novi viralni megafenomen – Gangnam Style

Ako niste do sada čuli za pesmu Gangnam style južnokoreanskog izvođača Psy-a, pogledajte njegov video za ovu pesmu. Ova vrlo melodična pesma sa interesatnim spotom, čiji se kadrovi smenjuju kao na traci, ne bi privukla toliku našu pažnju da nije pregledana neverovatnih preko 200 miliona puta i to samo za nešto više od dva meseca koliko se nalazi na Jutjubu.

Psy

Psy je južnokorejski reper, barem ga tak potpisuju, mada nama više “vuče” na klasičnog K-pop izvođača. Ima 34 godine i pre ovog globalnog megahita, je bio umereno popularan samo u Južnoj Koreji. Dva puta je hapšen, jednom zbog posedovanja marihuane, a drugi put zbog problema oko služenja obaveznog vojnog roka, pa je morao da odsluži još jednu turu od dve godine.

Gangnam style

Ova melodična pesma sa malo tvrđim tehno zvucima, koji baš i nisu karakteristični za K-pop izvođače, je postala globalni fenomen i hit širom sveta bukvalno preko noći. Pesma, ukoliko ne razumete korejski, izgleda kao klasični pop hitić, međutim ona zapravo ima vrlo duboku društvenu poruku. Naime, poenta pesme je ismevanje bogatog seulskog okruga Gangnam. U ovom okrugu svoja predstavništva imaju sve najveće južnokorejske kompanije, ovde žive svi poznati i bogati južnokoreanci. Karakteristično za stanovnike ovog okruga je to da vole da se pokazuju i da mašu svojim bogatstvom. U jednom delu pesme pominje se to da Psy voli da pije svoju kafu, što svima sa nedovoljnim razumevanjem Gangnam kulture, deluje kao besmislica. Jedna američka blogerka korejskog porekla je objasnila, da u Gangnamu devojke često potroše 2 dolara da bi jele, kako bi mogle da potroše 6 dolara na kafu u Starbaksu jer je jako “IN” biti tamo viđen. Tako, Psy pokušava da ukaže kako stanovnici Gangnama promašuju suštinu zarad forme, i pokazivanja svog bogatstva. Inače deo u refrenu (Oppan Gangnam style, prevod: Stariji sponzor Gangnam stila), ukazuje na potrebu gore pomenutih devojaka da pronađu bogatog dosta starijeg dečka.

Kako je “Gangnam style” postala hit?

Ukratko rečeno, zbog velikog viralnog potencijala video klipa, pesma se raširila putem interneta po celom svetu. Velikoj popularnosti u SAD je doprinelo i to što je veliki broj poznatih ličnosti tvitovao o ovoj pesmi ili čak na svojim nastupima izvodio sekvence iz ove pesme (Neli Furtado i Maroon 5).

Psy je postigao veliki globalni uspeh kombinacijom nekoliko faktora. Prvo, tu je izrazito melodična, moderna melodija uz koju se lako đuska, koja je uz to jako i pevljiva, čak iako ne znate jezik. Poslednje, ali možda i najvažnije, što je uticalo na veliku popularnost pesme je zarazni ples koji Psy izvodi. Ples se sastoji od jahanja nevidljivog konja, bacanja nevidljivog lasa i još nekoliko “njihanja” da začine zabavu. Koraci sa strane izgledaju jako jednostavno, međutim kada se proba baš i nije tako, što može da posvedoči i Britni Spirs koju je Psy lično učio koracima u emisiji kod Elen Dedženeris. Pesma je do sada pogledana preko 200 miliona puta na Jutujubu, stigla je do prvih mesta nekoliko top lista, između ostalog i na iTunes listi, svrgnuvši Džastina Bibera sa vodećog mesta. Takođe, Gangnam style je Psy-u doneo i ugovor sa američkom diskografskom kućom i veći proboj na američko tržište. Od ove pesme nije imao koristi samo izvođač, pa je tako interesovanje turista za predmet ove pesme – Gangnam, toliko veliko da je organizovana posebna tura po Gangnamu.

GANGNAM STYLE PREVOD NA SRPSKI

Da li Vam se sviđa kako Psy đuska?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup