Google Wave – remodelovanje komunikacije na internetu

google-waveGoogle je juče na svojoj godišnjoj developer konferenciji “Google I/O” predstavio svoj novi proizvod baziran na HTML 5 standardu. Reč je o Google Wave-u (Gugl Talasu). Google Wave predstavlja malu revoluciju u komunikaciji i kolaboraciji na internetu. Kako u Google-u kažu Wave je u jednakoj meri namenjen dijalogu i radu sa dokumentima. Naime, Google Wave predstavlja radnu površinu koja vezuje e-mail komunikaciju i komunikaciju preko chat-a uz dodatak velikog broja drugih funkcionalnosti. Google Wave površina uključuje navigaciju sa leve strane u kojoj se nalaze vaši Google kontakti sa kojima možete početi razgovor tako što prevučete njihovu sliku (da, i slike su uključene) na radnu površinu. Ono što je novo u ovom konceptu je da ako je prijatelj “online” videće u realnom vremenu šta kucate, tj. videće i deo poruke koji ste obrisali. Ova funkcionalnost može da se vrati na mogućnosti starog chat-a uključivanjem opcije Draft, ukoliko želite da vaši prijatelji ne vide poruku dok ne budete spremni da je pošaljete.

Jedna od zanimljivih funkcija ovog servisa je “Playback” funkcija, koja mogućava korisniku koji se kasno priključio razgovoru među prijateljima da premota ceo razgovor i da vidi kako je komunikacija tekla u realnom vremenu. Postoji mogućnost “razbijanja talasa” (“Wave”-a) ukoliko želite da jednom prijatelju pošaljete privatnu poruku, koju ne želite da podelite sa ostatkom društva u Vašem “talasu”. Zgodno je što privatne poruke i dalje ostaju u vašem “talasu”, ali ih vidi samo osoba kojoj ste poslali privatnu poruku.

gugl-talas

Takođe, možete editovati dokument sa vašim prijateljima, a sve izmene su vidljive u realnom vremenu i mogućnost za grešku je skoro isključena. Ukoliko imate instaliran Gears na browseru možete jednostavno podeliti i slike sa letovanja sa vašim prijateljima, tako što ćete ih jednostavno “prevući” na Vaš Wave.

Pored gore navedenih funkcionalnosti, preko Wave-a će biti moguće i igrati igrice, deliti i menjati Google mape, i slati pozivnice za razne događaje sa odgovorima prijatelja u realnom vremenu. “Talasi” će moći da se uključe i na web strane sajtova, što dodaje još jedan plus celokupnom projektu Google Wave.

Projekat bi trebalo da bude zvanično lansiran do kraja godine, a sve informacije o Google Wave-u možete dobiti na adresi: wave.google.com.

Komentari

komentara

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.