5 rajskih grčkih ostrva za koja niste čuli

Grčka je već godinama omiljena letnja destinacija Srba. Turisti iz Srbije su prvo otkrili čari kontinentalne Grčke, pa su tako i danas najpopularnije destinacije Halkidiki i Olimpska rivijera. U ovim delovima Grčke Srbi su praktično najbrojniji turisti već godinama. Poslednjih nekoliko godina naši turisti sve više otkrivaju i borave na grčkim ostrvima, po kojima je Grčka i prepoznatljiva kao turistička destinacija. Grčka ima preko 1200 ostrva, od kojih je 227 naseljeno. Najpopularnija među našim turistima su Tasos, Zakintos, Krf i Lefkada. Dok u poslednje vreme otkrivaju i Eviu, Skijatos i druge. Grčka je poznata po rajskim plažama i nedirnutoj prirodi, koje možete naći isključivo na ostrvima koja nisu turistički eksploatisana u većoj meri. U ovom postu ćemo vam predstaviti pet ostrva koja nisu u ponudi domaćih turstičkih agencija, a mogu da pruže sjajan odmor.

1. Kimolos

Kimolos je ostrvo u Egejskom moru, koje pripada grupi ostrva Kikladi. Nalazi se blizu većeg ostrva Milos i ima manje od 1000 stanovnika. Pretežna delatnost kojom se bave meštani je poljoprivreda, a u poslednjih 20-tak godina kućni budžet dopunjuju baveći se turizmom. Ime ovog ostrva je od grčke reči Kimolia koja znači kreda. Ovo ime aludira na prelepe bele stene po kojima je ovo ostrvo prepoznatljivo.

Plaža prasa u Kinolosu
Plaža Prasa na Kimolosu

2. Skiros

Skiros je najjužnije ostrvo Sporada, grupe ostrva u Egejskom moru, kojima pripadaju Skijatos, Alonisos i Skopelos (ostrvo na kojem je sniman film Mama Mia). Na ovom ostrvu se nalazi velika baza grčkog vazduhoplovstva, jer ostrvo ima izuzetan geostrateški položaj (nalazi se u sredini Egeja). Ostrvo ima blizu 3.000 stanovnika i najpoznatije je po glavnom gradu Hori koji sa svojim snežno belim građevinama podseća na Santorini, posebnoj vrsti skiroskih ponija, vizantijskom manastiru Svetog Đorđa i grobu engleskog pesnika Ruperta Bruka. Kada govorimo o grčkim ostrvima prelepe plaže se podrazumevaju, pa tako na Skirosu možemo izdvojiti Molos, Pefkos i Kalamica.

Grad Hora na Skirosu
Grad Hora na Skirosu

3. Agatonisi

Ovo ostrvo se nalazi u Egejskom moru blizu turske obale i predstavlja najsevernije ostrvo grčkih Dodekaneza. Na ostrvu postoje samo dva sela u unutrašnjosti ostrva, dok se mala luka nalazi u naseobini Agios Georgios, koja ima samo 15 stalnih stanovnika. Ovde možete odsesti jer ima i nekoliko manjih hotela. Ostrvo naseljava manje od 200 stanovnika koji se bave uglavnom ribarenjem ili poljoprivredom. Ovo ostrvo je pravi izbor ukoliko želite odmor uz maksimalno opuštanje i uživanje u neverovatnoj prirodi. Ostrvo je zaštićeno, jer je dom nekoliko retkih vrsta ptica.

Agios Georgios, Agatonisi
Agios Georgios, Agatonisi

4. Gavdos

Gavdos predstavlja najjužniju tačku Evrope. Nalazi se u Libijskom moru na nekih 48 kilometara od grčkog ostrva Krit. Ovo ostrvo je bilo poznato pod raznim imenima kroz istoriju, pa se tako pominje čak i u bibliji, kao deo Pavletovog putovanja u Rim, kao Klauda. Ostrvo je naseljeno sa malo više od 150 stalnih stanovnika (mada je realna cifra oko 50 stanovnika), a tokom svoje istorije bilo je naseljeno i piratima, proteranim komunistima, a u njemu je utočište našao i Odisej. Danas ovo ostrvo preživljava uglavnom zahvaljujući zemljoradnji i turizmu, a interesatno je da tokom cele godine na ostrvu radi samo jedan kafić.

Ostrvo Gavdos
Ostrvo Gavdos

5. Otoni

Otoni predstavlja najzapadniju tačku Grčke. Nalazi se severozapadno od ostrva Krf. Na ostrvu živi malo više od 600 stanvnika, čiji glavni izvor zarade je poljoprivreda. Tek nedavno je počeo da se razvija turizam u ovoj oblasti i za sada se svodi na izlete sa obližnjeg Krfa. Otoni je, sa Matrakijem i Erikuzom, deo grupe ostrva pod nazivom Diapontija.

Plaža Kalipso na ostrvu Otoni
Plaža Kalipso na ostrvu Otoni

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.