9 stanja koja leči hrana

Svi znamo da pojedini sastojci hrane koju unosimo u organizam, imaju blagotvorno dejstvo na nas. Pisali smo na našem blogu o blagotvornom dejstvu banana, o supervoću, kao i o blagotvornim dejstvima kombinacije meda i cimeta. U ovom postu ćemo vam otkriti kako da smanjite upotrebu lekova za neka stanja, a da pritom postignete isti efekat.

1. Bolovi u mišićima

Pojedite jednu šaku višanja ili popijte dve čaše soka od višanja, jednu pre vežbanja i jednu tokom vežbanja. Višnje sadrže iste enzime kao ibuprofen (brufen), ali deluju bez nuspojava leka.

2. Gubitak pamćenja

Jedite četvrtinu šolje suncokretovih semenki. Vitamin E, kojeg ima mnogo u ovim semenkama, će zaštiti neurone od oksidativnog stresa i pomoći vam da bolje pamtite.

3. Jačanje mišića

Pojedite jednu jabuku dnevno. Jabuku nemojte čistiti već je pojedite sa korom, jer ona sadrži kiseline koje pomažu proizvodnju insulina i još jednog hormona sličnog insulinu, koji su bitni za rast mišića.

4. Gubitak pažnje

Jedite jedno jaje dnevno. Jaja su puna holina, hranljive materije, koja poboljšava sposobnost mozga da prenosi informacije drugim delovima organizma.

5. Starenje kože

Jedite jednu pomorandžu dnevno. Vitamin C pomaže telu da napravi kolagen, protein koji pomaže koži da ostane elastična.

6. Depresija

Uzimati jednu šolju smeđeg pirinča dnevno. Ugljeni hidrati pomažu regulisanju proizvodnje seratonina, ključnog neurotransmitera za kontrolu raspoloženja.

7. Nesanica

Unos 100 gr piletine dnevno, pomoći će vam kod nesanice, jer piletina sadrži više aminokiseline triptofan, koja pomaže telu da proizvede hormon melatonin, koji pomaže spavanju.

8. Nemir u stomaku

Uzmite posle večere jednu ili dve pepermint bombone, ili ukoliko više volite čaj, možete popiti jedan od nane. Pepermint se dovodi u vezu sa olakšanjem probave i deluje umirujuće na gastrointestinalni trakt.

9. Anksioznost

Četvrt šolje kikirikija dnevno će vam pomoći da se izborite sa ankcioznošću.

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.