Izbeljivanje zuba na jeftin način u kućnoj varijanti

Izbeljivanje zuba kod stomatologa zna da podrazumeva agresivnije metode, koje mogu oslabiti kvalitet zuba. Odlazak kod stomatologa, iziskuje i određeni trošak, što automatski podrazumeva privilegiju koja nije dostupna u podjednakoj meri svima. Metode koje ćemo vam predstaviti u ovom postu, pristupačne su svima, a neke od njih potpuno prirodne bez štetnih posledica po zdravlje.

Izbeljivanje zuba - kućni trikovi

1. Izbeljivanje zuba kurkumom

Kurkuma je začin, višestruke primene, i o njenim blagodetnim svojstvima smo nedavno opširnije pisali u ovom postu. Činjenica je da se može naći u svakoj prodavnici zdrave hrane. Košta ispod sto dinara, što je čini vrlo prihvatljivim prirodnim sredstvom.

Postupak: staviti jednu kafenu kašičicu začina na tacnicu i dodati malo vode, i izmešati. Umakati četkicu za zube u smešu i trljati zube na isti način kao i prilikom običnog pranja zuba. Trljati zube par minuta i isprati vodom. Postupak ponavljati jednom dnevno.

Napomena: Kurkuma je žute boje, no to ne umanjuje njen izbeljujući efekat na zube. Zubi bele postepeno, no već nakon prvog, drugog tretmana može primetiti razlika u odnosu na prethodno stanje. Žuta boja se ipak, zadržava na četkici za zube, te možete koristiti drugu četkicu, ukoliko vam to pedstavlja problem.

2. Izbeljivanje zuba korom od banane

Kora od banane takođe može biti korisno sredstvo za izbeljivanje zuba. Svakako banane koristimo u svakodnevnoj ishrani, te umesto da je bacimo, koru možemo iskoristiti za prirodno izbeljivanje zuba. Naime, kora od banane sadrži magnezijum, mangan i kalijum, koji se apsorbuju u zubima i izbeljuju ih.

Postupak: uzeti deo kore od banane i blagim pokretima trljati zube unutrašnjim delom kore 2 minuta.

3. Izbeljivanje zuba jagodama

Jagode su bogate vitaminom C, koji blagotvorno deluje na izbeljivanje zuba.

Postupak: dva puta dnevno naneti na zube pastu napravljenu od zgnječenih jagoda i držati 5 minuta. Nešto agresivnija metoda podrazumeva mešavinu jedne zgnječene jagode i pola kafene kašičice sode bikarbone, koja se takođe nanosi na zube i drži 5 minuta. Nakon oba postupka zube isprati vodom i oprati običnom pastom.

Napomena: Zube ne trljati ovim sredstvima već ih pustiti da “odstoje”, pogotovo ako se koristi soda bikarbona koja trljanjem oštećuje gleđ. Mešavinu sa sodom bikarbonom koristiti isključivo s vremena na vreme.

4. Izbeljivanje zuba limunovim sokom

Limun se često koristi kao sredstvo za posvetljivanje kose, ali može se primeniti i na zube.

Postupak: iscediti pola limuna i sok pomešati sa pola kašičice sode bikarbone. Uzeti vatu umakati u mešavinu i nanositi na zube. Držati jedan minut, i isprati.

Napomena: ne trljati, i postupak ponavljati samo povremeno.

5. Izbeljivanje zuba jabukama

Jabuke su prirodna pasta zube, čiste ih a usput i izbeljuju njihovu boju.

Postupak: jesti dve jabuke dnevno.

6. Izbeljivanje zuba aktivnim ugljom

Aktivni ugalj ima određene primene u lečenju pojedinih zdravstvenih problema, međutim malo je poznato da može da se koristi i kao sredstvo za izbeljivanje zuba. Naime, za razliku od prethodnih metoda koje mahom deluju na bazi apsorpcije, aktivni ugalj deluje adsorbujuće. Aktivni ugalj deluje elektrostatičkim vezivanjem molekula za površinu njegovih čestica. Sakuplja toksine, poput koji se magneta vezuju za njega, bez štetnih uticaja na zubnu gleđ.

Postupak: ukoliko je ugalj u kapsuli, otvoriti je i staviti njen sadržaj na četkicu za zube. Istrljati zube i ostaviti ugalj da stoji na zubima pet minuta. Nakon toga isprati.

Napomena: ugalj je crne boje zbog čega izgleda čudno dok stoji na zubima, no to ne umanjuje njegova svojstva. Ono što je najbitnije je da je njegov efekat kratkotrajan, tj. oko jedan dan, i više može da posluži kao brz i efikasan način izbeljivanja zuba za specijalnu priliku ili događaj.

7. Izbeljivanje zuba kokosovim uljem

Kokosovo ulje korisno je za ljudsko zdravlje i ima zaista široku primenu kako u prirodnoj medicini tako i kozmetici. Među brojnim primenama kokosovog ulja nalazi se i izbeljivanje zuba i održavanje zdravih desni i svežeg daha.

Postupak: ujutru pre pranja zuba, uzeti supenu kašiku kokosovog ulja i držati u ustima, žvakati ga i mućkati u ustima, po zubima oko 10, 15 minuta. Nakon toga oprati zube regularnom pastom kao i obično.

Napomena: rezultati su postepeni, i nema naglog “wow” efekta, ali vremenom zubi jesu za par nijansi svetliji.

8. 3% prečišćeni Hidrogen peroksid + soda bikarbona

Ovo je od svih pomenutih metoda najagresivnija, ali vrlo efikasna. Podrazumeva mešavinu hidrogen peroksida i sode bikarbone, sa dodatkom esencijalnog pepermint ulja, kako bi se umanjio ukus sode bikarbone i pružio osećaj svežine. Pored navedenih svojstava hidrogen peroksid i pepermint esencijalno ulje deluju i antibakterijski.

Postupak: pomešati kašičicu medicinske sode bikarbone sa kašičicom prečišćenog hidrogen peroksoda i nekoliko kapi pepermint ulja. Umočiti četkicu za zube u smešu i trljati zube dva minuta. Nakon toga isprati zube vodom i oprati običnom pastom za zube. U zavisnosti od efekta koji se želi postići koristiti smešu od svakodnevnog korišćenja u toku dve nedelje, do povremenog korišćenja u cilju održavanja. Proces je detaljnije objašnjen na ovom blogu.

Napomena: koristiti medicinsku sodu bikarbonu, umesto klasične kuhinjske, jer je medicinska prečišćena od aluminijuma koji se može naći u kuhinjskoj. Medicinsku sodu bikarbonu možete pronaći u svim apotekama. Hidrogen koji se koristi mora biti 3% i prečišćen od metala koje inače sadrži, jer u suprotnom nije bezbedan za ovakvu upotrebu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup