Najzanimljiviji izgubljeni drevni gradovi na svetu

Brojne civilizacije su hodale ovom planetom. Neke su bile manje napredne, a neke više. Pojedine drevne civilizacije su pravile gradove podjednako impresivne, kao današnji moderni gradovi. Od razvijene kanalizacije i sistema navodnjavanja,do tekuće tople i hladne vode u domovima, sve ovo nije bilo nepoznanica za drevne narode. Iako su pojedini drevni narodi bili veoma napredni, dešava se da istorija bude nemilosrdna prema njima i da pokuša da izbriše svaki trag njihovog postojanja. U ovom tekstu ćemo posvetiti pažnju gradovima za koje se mislilo da su izgubljeni, jer ih je progutala šuma. Zahvaljujući ljudima koji su svoj život posvetili otkrivanju zaboravljenih svetova, danas imamo priliku i da posetimo gradove koji se duboko u šumama.

1. Karakol, Belize

Ovaj grad je otkrio lokalni drvoseča 1937. godine. Predstavlja najveće arheološko nalazište civilizacije Maja. Obiluje primerima majanske umetnosti, grobnicama kraljeva i neverovatnim objektima koje su Maje napravile, kao što je piramida visoka preko 40 metara.
izgubljeni drevni gradovi karakol
Izvor slike: ambergriscaye.com

2. Siudad Perdida, Kolumbija

Siudad Perdida (što na španskom znači “Izgubljeni grad”) je i dalje delom “izgubljen”, tj. pod džunglom iako je prvi put otkriven 1972. godine. Zapravo tada je ponovo otkriven jer su ga prvi put otkrili španski osvajači. Njegove prelepe terase i kaskade tek treba da se u potpunosti otkriju.

3. Vilkabamba, Peru

Vilkabamba je najpoznatiji po tome, što je to bilo poslednje uporište naroda Inka. Osnovan je 1539. godine, a Španci su ga osvojili i uništili 1572. godine. U narednim vekovima Vilkabamba se spominjala kao izgubljeni grad Inka, sve do 1892. godine kada je otkriven u džungli na obali reke Čontabamba.
vilkabamba-inka
Izvor slike: turtledove.wikia.com

4. Koba, Meksiko

Ovaj drevni grad s enalazi na poluostrvu Jukatan, i veruje se da je osnovan u prvom veku nove ere. Bio je jaka enklava Čičen Ice tokom celog milenijuma, da bi do dolaska Španaca već bio napušten. Arheološka istraživanja su počela još davne 1926. godine, ali je i dalje većina ruševina, koje na vrhuncu sezone poseti i do 8000 turista, i dalje neistraženo.
koba-maksiko
Izvor slike: Reddit

5. El Tigre, Gvatemala

Ovo je bio vrlo bitan centar preklasičnog perioda Maja. Od tada grad je odumro i progutala ga je džungla. Iskopavanja su počela 1978. godine, iako je grad otkriven 1926. godine. Razlog za ovo je isti, kao i za nedostatak turista – ogromna udaljenost od civilizacije. Naime, grad je toliko udaljen od puteva da je neophodno dva dana pešačiti po džungli da bi se došlo do njega.
el-tigre
Izvor slike: huntersforluck.com

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.