Japanke opasnije od visokih štikli?

Japanke su omiljena obuća u tiplim danima većine devojaka jer deluju udobno i pogodno za duge šetnje. Međutim, sudeći prema najnovijim istraživanjima naučnika japanke mogu imati štetniji uticaj na organizam od obuće sa potpeticom.

Pored očigledne izloženosti noge brojnim štetnim uticajima iz okoline kao što su prljavština, padanje različitih predmeta, ili prostog gaženja od strane drugih ljudi kada se nalazite u prostoru sa većom koncentracijom ljudi, japanke imaju i mnoge štetnije uticaje na vaše telo.

Koliko god japanke delovale udobno, one to zapravo nisu. Ne pružaju dobru podršku za držanje tela, s obzirom da su sa istim povezane isključivo preko jedne trake, koja može biti bilo kakvog materijala. To znači da morate pomalo da vučete noge dok hodate, jer čvrstim stiskom između prstiju pridržavate obuću za vreme hoda. Ovo zahteva veće naprezanje mišića, zatim manje korake, što opet izaziva bolove u donjim delovima nogu, pa čak i izrastanje dodatne hrskavice na peti, što dovodi do ometanja normalnog hoda.

Japanke mogu izazvati posebne komplikacije ženama sa viškom kilograma, već postojećim povredama nogu, slabim imunitetom ili dijabetesom Kod žena sa viškom kilograma može doći do oticanja nogu u predelu članka, a dijabetičari i oni sa slabijim imunitetom sporije se oporavljaju od infekcija . Ova vrsta obuće posebno se ne preporučuje u toku vožnje automobila.

Japanke predstavljaju obuću koja je napravljena u svrsi hodanja do plaže ili bazena. Za svaku drugu vrstu kretanja treba izbegavati nošenje japanki.

Ukoliko bašinsistirate na nošenju ove obuće i u brojnim drugim situacijama, imajte na umu da birate japanke sa debljim dnom, kako bi vas bolje štitile od neravnih površina po kojima hodate, i ne zaboravite da stavite zaštitu od štetnih sunčevih zraka u predelu tabana i nožnih prstiju, budući da se ova mesta na telu najređe kontrolišu, a jednako su podložna raku kože kao i svaki drugi deo tela.

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.