Novi papa je jezuita. Ko su jezuiti?

Jezuiti (ili Društvo Isusovo) su red u okviru katoličke crkve čiji je osnivač Ignjasio de Lojola. Red je osnovan 1534. godine, i od tada važi za pomalo kontraverzni crkveni red. Ovaj crkveni red je najbrojniji na svetu i ima oko 20.000 članova, koji žive u oskudnim uslovima života i spremni su bilo gde na svetu da prime i prihvate brata jezuitu. Najviše jezuita živi u Indiji i SAD. Jezuiti se zovu još i Isusovci, ali i Vatikanska vojska (verovatno zbog vojne karijere osnivača reda). Njihov moto je Ad Maiorem Dei Gloriam (Za veću slavu Božiju).

jezuiti

Vrhovni poglavar ovog reda se naziva General, a ovu dužnost trenutno obavlja Adolfo Nikolas, španski jezuita, koji je veći života proveo u Japanu i na Filipinima. Sve odluke bitne za red se donose na Opštem saboru, na kom se bira i General, čija dužnost nije vremenski ograničena. Isusovci su poznati po svojoj prosvetiteljskoj uloi unutar katoličke crkve, jer su to uglavnom veoma obrazovani pojedinci, koji su osnovali veliki broj univerziteta i instituta unutar crkve. Vrhovni dokument u kome je sadržana funkcija ovog reda se naziva Formula Instituta i napisao ga je lično Ignjasio de Lojola.

Jezuiti moraju da poštuju određene smernice koje se tiču odeće: da bude pristojna, usaglašena sa oblačenjem u zemlji iz koje dolazi jezuita i da ne bude kontradiktorna siromaštvu koje praktikuju jezuiti. Tokom godina kao najbolje rešenje u oblačenju se izdvojio jednostavni komad garderobe nazvan “jezuitska mantija”.

Za jezuite se vezuju i brojne kontroverze kao što su želja za vlašću koja je opisana u Monita Secreta (jezuitskom dokumentu), za koji jezuite tvrde da je falsifikat. Ovaj red je bio umešan i u razne političke intrige, kao što je zavera za ubijanje engleskog Kralja Džejmsa i celokupne protestanstske aristokratije u Engleskoj, zbog koje je i pogubljen jezuita Henri Garnet. Jezuite su često optuživane i za antisemitizam, međutim izraelski institu Jad Vašem je priznao napore nekolicine jezuita u spašavanju Jevreja tokom holokausta.

Najpoznatiiji jezuita, koji je u isto vreme i najuticajniji u istoriji ovoga reda je Horhe Mario Bergoljo, argentinski kardinal koji je juče (13.03.2013. godine) postao vrhovni poglavar katolika – papa, i tako postao prvi papa jezuita i prvi papa iz Južne Amerike.

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.