Saveti: Kako napraviti dobar sajt

Na pitanje kako napraviti dobar sajt je vrlo teško odgovoriti. Internet sajt u 21. veku nije više luksuz i egzotika već potreba. Postoji veliki broj knjiga, magazina i internet sajtova koji se bave ovom problematikom na vrlo sistematičan način. Međutim, u tom obilju informacija prosečnom čitaocu je veoma teško da se snađe. U obilju informacija koje je dostupno, ponekad je vrlo teško izvući suštinu. Predstavljamo vam 20 saveta koji su po našem mišljenju neophodni za kreiranje dobrog sajta.

Poznati američki marketing guru, Seth Godin je na svom blogu objavio tekst koji objašnjava suštinu kreiranja dobrog internet sajta.

On je dao deset saveta koji su vrlo korisni i upotrebljivi u kreiranju internet sadržaja bez obzira koja je tema i svrha vašeg sajta.

Principi, koje po Sethu Godin-u nikako ne možete izbeći u kreiranju kvalitetne web lokacije su:

1) Otpustite vaš komitet. Nijedan dobar vebsajt u istoriji nije napravilo više od troje ljudi. Nijedan.

2) Izmenite interakciju. ono što čini dobar sajt je novina i nenapornost. To u praksi znači da vas sajt uči nečemu novom, novoj interakciji, novoj konekciji, a znate odmah da koristite sve njegove funkcionalnosti. (Da je ovo lako uraditi, svi bi to radili)

3) Manje. Manje reči, manje strana, manje ukrasa.

4) Šta uspeva, jednostavno uspeva. Teorija je potpuno nebitna.

5) Strpljenje. Neki sajtovi se lako testiraju i lako rade od početka. Ostalim sajtovima je potrebno vreme da korisnici počnu da ga koriste i da se naviknu na njega. U nekom trenutku, osećaj vam kaže da je vreme za lansiranje. U tom trenutku ga lansirajte i držite se svoje zamisli, bez obzira na kritike.

6) Mera. Ako se ne popravljate, odustanite.

7) Sagledavanje je dobro, površnost je loša. Mnogi vebsajtovi govore “vidi me”, vaš sajt treba da kaže “ovo je ono što ste tražili.”

8) Ako angažujete profesionalca, angažujte dobrog. Najboljeg. Deset osrednjih internet konsultanata koji rade u savršenoj harmoniji ne mogu da obave posao jednog superstar-a.

9) Jedan glas, jedna vizija.

10) Nemojte se skrasiti.

Kao što možete da primetite svaki savet je okrenut filozofiji minimalizma, što manje to bolje. Potrudite se da ove korisne savete primenite na vaš internet sajt i rezultati će sigurno doći.

Kako ne bi prenosili samo tuđe savete, daćemo vam i par naših saveta.

1) Naš narod kaže “više glava bolje misli nego jedna”. Koristite ovu izreku jedino kada više mišljenja ne preti da vas uvede u anarhiju i naruši vašu viziju.

2) Kreirajte sadržaj. Najbitnije za uspeh vašeg sajta su tri stvari: sadržaj, sadržaj i sadržaj.

3) Ne odustajte. Ako ste pokrenuli sajt, redovno ga ažurirajte, vodite računa o njemu, reagujte na komentare okoline. Dugoročno će se to isplatiti.

4) Kreirajte zanimljiv sadržaj. Kreirajte sadržaj koji je interesantan vašoj ciljnoj grupi.

5) Budite drugačiji. Nemojte kopirati uspešne projekte, samo zato što mislite “ako su oni uspeli na ovaj način, uspeću i ja”. Svaki projekat je priča za sebe i okolnosti nisu iste. Zato morate da budete originalni.

6) Ne obazirite se na konkurenciju. Uložite trud da vaša zamisao zaživi u potpunosti.

7) Ostanite prizemni. Ako uspete da dobijete pozitivne reakcije na vaš sajt, ne prekidajte rad na njemu. Na webu niko ne živi od stare slave. Pitajte Yahoo.

8) Prihvatajte trendove. Prilagodljivost modernim trendovima je ključna za uspeh vašeg sajta.

9) Budite predusretljivi sa vašim korisnicima. Najbolji marketing je preporuka. Statistika kaže da čak 90% internet korisnika posećuje neki sajt samo zbog preporuke.

10) Svaki korisnik je zlata vredan. Ne zaboravljajte stare korisnike zarad pridobijanja novih.

Komentari

komentara

9 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.