Kurkuma recept za dugotrajan život. Šta treba da znate?

Kurkuma recept koji smo naveli u ovom tekstu zove se Zlatno mleko i vrlo je efikasan kao lek za imunitet. Što se tiče biljke kurkuma (Curcuma longa), ona pripada porodici đumbira i pripisuju joj se brojna lekovita svojstva. Cena kurkume je vrlo pristupačna i biljka je dostupna u skoro svakoj prodavnici zdrave hrane. Kurkuma se zove još i indijski šafran, vrlo je aromatična i ima ljut, blago gorak ukus.Ova biljka raste u jugoistočnoj Indiji, gde se i najviše koristi u ishrani, ali i u ajurveda lečenju. Poznati indijski kari, svoju žutu boju duguje upravo kurkumi, koja je njegov glavni sastojak. Kurkuma recept u nastavku teksta će pomoći onima koji ne vole ukus kurkume u hrani.

Aktivna supstanca u kurkumi je kurkumin, kome se pripisuje blagotvorno dejstvo na obnavljanje crevne flore, ublažavanje nadutosti, kožne probleme, čišćenje jetre, smanjenje upala kod artritisa, čišćenje krvi, protiv crevnih parazita, poboljšanje probave, stimulisanje metabolizma, disajne puteve, protiv gljivica i bakterija.

Kurkuma recept za "zlatno mleko"

Kurkuma kao lek

Kurkuma je najpoznatija zbog svog antiupalnog dejstva, ali i pojačivač ljudskog imuniteta. Ova biljka se koristi u pravljenju kućnih lekova protiv gripa, prehlada i infekcija disajnih puteva, takođe neka nova istraživanja povezuju kurkumu sa prevencijom raka, a pominje se i mogućnost da utiče na rast i širenje nekih vrsta raka. Dejstvo kurkume na rak treba uzeti sa rezervom jer su samo pojedina istraživanja odmakla do testiranja na životinjama, dok su klinička ispitivanja na ljudima ono što tek predstoji u ispitivanju antikanceroznog dejstva ove biljke.

Kurkuma recept za zlatno mleko

Ukoliko niste ljubitelji konzumiranja kurkume u jelima, postoje drugi načini za korišćenje blagodeti ove biljke. Jedan od tih načina je i zlatno mleko, koje možete vrlo lako i sami spremiti.

Šta vam je potrebno?

KORAK 1

1/4 šoljice praha kurkume
1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
1/2 šoljice filtrirane vode

KORAK 2

1 šoljica bademovog mleka (umesto bademovog mleka može i mleko od konoplje ili kokosa)
1 kašičica kokosovog ulja
1/4 kašičice ili više paste od kurkume
med

Način pripreme

KORAK 1

Prvo se pravi pasta od kurkume, tako što se svi sastojci pomešaju i kuvaju na srednjoj vatri uz neprestano mešanje. Kada ova smesa postane pasta, treba je ohladiti, sipati u teglu i staviti u frižider.

KORAK 2

Pomešati sve gore navedene sastojke (sem meda). Kuvati na vatri srednje jačini uz neprestano mešanje, pri tom vodeći računa da smesa ne prokuva. Med koristiti za zaslađivanje po želji.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup