Laganas Zakintos

Laganas predstavlja najživlje mesto na Zakintosu, sa bogatijim noćnim životom, u odnosu čak i na glavni grad ostrva Zante Town. Ove godine, u Srbiji vlada potpuna pomama za ovim ostrvom s obzirom da se većina turista odlučila da ovog leta baš tamo provede svoj odmor. Zanimljivo je, da čak i agencije koje do sada nisu radile aranžmane za ovo ostrvo, ove godine su preusmerile svoju ponudu aranžmana baš na njega, bombardujući turiste reklamnim porukama, tipa „Zakintos – letovanje za mlade“.

Međutim, koliko su ove poruke uopšte tačne, znaju samo oni koji su se odlučili za Laganas. Utisci su naravno mešoviti, a ono što generalno kvari utisak o ovom letovalištu su sveprisutni britanski turisti.

Laganas je smešten 11 km od glavnog grada, sa plažama znatno uređenijim i prostranijim nego što su u drugim popularnim mestima na ostrvu, kao što su Cilivi i Argasi. Letovalište je relativno dobro povezano autobuskom linijom sa glavnim gradom, kao i brodićima. Autobuska karta od Laganasa do glavnog grada iznosi 1,40 evra.

Izlasci

Izlasci su upravo glavni razlog, zbog čega se mladi uglavnom odlučuju za ovo ostrvo. Najbolja mesta za izlazak smeštena su u samom centru Laganasa, a najposećeniji su Rescue club, Kamikaze(TDI radio), Fish Bowl, Sabotage, Geto i Insomnia. Fish Bowl radi do oko dva ujutru, a u Rescue club, dolaze uglavnom britanski turisti. U klubu Insomnia, s vremena na vreme, održavaju se srpske večeri, i nešto češće u klubovima Sabotage i Geto, u dogovoru sa nekom od naših agencija, što može biti zanimljivo našim turistima. Cene pića za vreme srpskih večeri su nešto više nego obično, te pivo košta 5e, dok je inače od 3 do 4 evra, a đus votka, takođe, košta 5 evra. Činjenica je, da je veći deo klubova i kafića prilagođen upravo britanskim turistima, s obzirom da su isti turisti i najbrojniji, već godinama.

Ishrana i šoping

Što se tiče ishrane, restoran Tasos, ima dobru hranu, a u taverni Vaikiki može se naći dobar giros za 1,5 evro. Cena girosa u ostalim tavernama, kreće se od 1,80 do 2 evra. Šoping u samom letovalištu ne predstavlja posebno iskustvo, zbog izbora suženog na mali broj zadovoljavajućih butika. Neuporedivo bolji izbor može se naći u glavnom gradu ovog ostrva. Međutim, postoji veliki broj običnih radnjica, suvenirnica i marketa. Kupovinu običnih potrepština, najbolje je obavljati u supermarketima. Prosečne cene npr. đusa u prodavnicama se kreću od 1,5 do 2 evra, ili energetskih pića 2 evra.

Plaže

Laganas ima veoma lepu i uređenu plažu, koja poseduje mirniji deo za porodice sa decom na kojoj ima više restorana i nekoliko kafića i drugi deo u kojem provlađuju kafići, i koji je namenjen mladima. Plaža je peskovita, i nisu mogući sportovi na vodi, zbog zaštite Caretta-Caretta kornjača. Postoji mogućnost iznajmljivanja pedaline, koja košta 10 evra. Na plaži se nalazi kafić Cubaneros, u kojem se nekad pušta srpska muzika. U sklopu plaže, moguće je otići i na obližnje ostrvce, kojem se prilazi drvenim mostom, a za koje se plaća ulaz 4 evra. Međutim, ulaz se plaća dok se ne popune sva mesta u kafiću, a nakon toga može se besplatno ući, ali nećete imati mesto za sedenje. Iza kafića mogu se raširiti peškiri i sunčati, ukoliko se nađe mesta, s obzirom da ga ima jako malo. Može se još prošetati i po doku i doći do obližnje stene. U blizini Laganasa, postoji još nekoliko zanimljivih plaža, od kojih je najinteresantnija Gerakas plaža, na kojoj se mogu videti jaja kornjača Caretta-Caretta.

Turisti

Među turistima, ove godine preovlađuju Britanci i Srbi, a u manjem broju mogu se sresti i Makedonci i Slovenci. Treba napomenuti, da turisti britanskog porekla, koji dolaze u Laganas, su poznati po svom skandaloznom ponašanju, te se ovo letovalište ne preporučuje onima, koji imaju nizak prag trpeljivosti, prema ovom tipu turista. Naime, u Laganasu, je vrlo uobičajeno da srećete Britance, kako se valjaju po ulicama ispred kafića, pijani i drogirani, a to je samo jedan primer njihovog vida zabave.

Napomene

Važna napomena, koja generalno važi za celo ostrvo, osim za one koji odsedaju u hotelima, je da ne smeju bacati toalet-papir u WC školjke, ukoliko ne misle da plaćaju račun za vodoinstalatera. Voda na ostrvu nije za piće.

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.