Likvijan – selo drevnih Rimljana u Kini

Koliko god tvrdnja iz naslova zvučala neverovatno, po svoj prilici u Kini postoji selo čiji današnji stanovnici bi mogli da budu potomci izgubljene rimske legije. DNK analizom je utvrđeno da stanovnici ovog sela imaju 2/3 gena kavkaskog čoveka. Ovo selo se zove Zhelaizhai, a unutar njega se nalazi drevni Likvijan, za koji postoje indicije da je bio naseobina izgubljene rimske legije. Ovo selo se nalazi u severnoj kineskoj pokrajini Gansu, na obodima pustinje Gobi.

Stanovnici ovog sela, iako Kinezi, imaju fizičke odlike belaca, kao što su svetla kosa, plave ili zelene oči i sl. Prvi koji je izneo tvrdnju da bi stanovnici ovog mesta mogli da budu potomci rimskih legionara je bio oksfordski profesor kineske istorije Homer Dabs, koji je ovu teoriju izneo još 50-tih godina 20. veka. On je tvrdio da su stanovnici Likvijana bili rimski legionari pod vođstvom Marka Licinija Krasa. Navodno je ova legija, nakon gubitka bitke pored današnjih ruševina grada Harana u modernoj Turskoj protiv Partskog Carstva, bila zarobljena.

 

Potomak Rimljana u Likvijanu
Sa leve strane stanovnik Likvijana, a sa desne Marko Licinije Kras

 

Marko Licinije Kras

 

Marko Licinije Kras je bio jedan od najmoćnijih i najbogatijih ljudi svog doba. Poznat je po gušenju bune robova koju je vodio Spartak od 73. do 71. godine PNE. Izabran je 70 g. PNE za konzula i data mu je provincija Sirija na upravljanje, odakle je zbog svoje pohlepe krenuo u rat sa Partskim carstvom. U ovom ratu je poražen i pogubljen je odrubljivanjem glave.

Posle zarobljeništva 145 legionara je nastavilo da luta po regionu da bi na kraju krenulo na istok, gde su ih po jednoj teoriji zarobili Kinezi, a po drugoj su učestvovali u bici kod Žižija kao plaćenici. Obe teorije se slažu da su ovi izgubljeni rimski legionari osnovali grad Likvijan. Tvrdnje profesora Dabsa su potkrepljene istorijskim dokazima da su u tom razdoblju u bitkama pojedine trupe koristile čuvene rimske “riblje” formacije, kao i otkrićem groba čoveka koji je bio visok preko 2 metra. Međutim, imajući u vidu da postoje istorijski spisi koji potvrđuju da su pomenute formacije koristile i brojne azijske vojske, kao i činjenicu da je ovo mesto na čuvenom “Putu svile” i da je čovek u grobu mogao biti trgovac koji je umro ili poginuo na svom putu, ne može se sa sigurnošću tvrditi da su ovi Kinezi potomci Rimljana.

[image credits: Natalie Behring/DailyMail]

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.