Mezoterapija – Za i Protiv

mezoterapijaMezoterapija je savremena neinvazivna metoda za rešavanje velikog broja estetskih i zdravstvenih problema. Otkrivena je 1952. godine u Francuskoj, od strane doktora Mišel Pistora, a 1987. godine Akademija Medicinskih Nauka, u Francuskoj, uvrstila je mezoterapiju u tradicionalnu medicinu, koristeći je u neurologiji, ginekologiji i dermatologiji. Vremenom je dobila upotrebu i u estetskoj medicini, a danas postoji i Međunarodno Udruženje za Mezoterapiju, čije su članice 14 razvijenih zemalja. Pošto je postigla veliku popularnost u Americi i zapadnom delu Evrope, stigla je i na naše prostore.

Šta je mezoterapija i kako je nastala?

Pojam mezoterapija podrazumeva podkožno ubrizgavanje tankim iglicama, manje doze koktela sastavljenih od prirodnih ekstrakata, homeopatskih agenasa, lekova i vitamina, na problematičnim delovima tela. Efekti se postižu na dva načina: farmakološkim dejstvom preparata i fizičkom stimulacijom mikro iglama.

Dejstvo

Mezoterapija je pogodna za lečenje ili saniranje celulita, gojaznosti, viška kilograma sa problematičnih delova tela (npr. podbradak), loše cirkulacije, slabog tonusa mišića, opadanja kose, opuštene kože na svim delovima tela (uključujući i kolena), podočnjaka, kapilara, pega, ožiljaka, strija, podmlađivanja kože, umornog izgleda kože, akni, rosacee i dehidratizacije kože lica i vrata. Takođe pomaže kod bolnih stanja usled uklještanja živaca (npr. išijas), u reumatologiji, urologiji, stomatologiji i u sportskoj medicini kod tretiranja bolnih sindroma.

Prednost u odnosu na liposukciju

Kako vidno pomaže kod oblikovanja tela i smanjivanja obima, skidajući salo, tamo gde je to potrebno, mezoterapiju često nazivaju i neoperativnom liposukcijom. Njen lipolitički efekat je toliko efikasan, da topi čak i zidove masnih ćelija. Mezoterapijom se podstiče korišćenje i razgradnja masti, koje telo čuva za energiju. Njena prednost se krije u tome što istovremeno otklanja celulit, dok otklanja masne naslage. Liposukcija ne leči celulit, a često se događa, nakon liposukcije, da se salo, ponovo pojavi na drugim delovima tela. Mezoterapija ne izaziva ovakve efekte, a da bi se obavila nije potrebna hospitalizacija, ni opšta anestezija.

Mezoterapeuti

Tretmane moraju vršiti isključivo doktori medicine koji su usko specijalizovani za primenu mezoterapije u svetskim zdravstvenim centrima. Važno je napomeniti lekaru, ukoliko bolujete od neke bolesti, ili koristite oderđene lekove, jer se za svakog pacijenta posebno spravljaju određeni kokteli lekova koji odgovaraju isključivo tom pacijentu, spram njegovog zdravstvenog stanja, godina, pola i težine problema zbog kojeg se odlučio na mezoterapiju. Za vreme prvog susreta sa mezoterapeutom, vrši se alergološki test na supstance, koje mezoterapeut planira da koristi u terapiji. Alergološki test podrazmeva primanje dve manje injekcije, čiji se uticaj pokazuje u toku narednih 24 sata.

Preparati

Svi preparati moraju biti legalno registrovani, i po završetku intervencije, na nalazu moraju biti dodate nalepnice sa vrstom i registarskim brojem ampule korišćenog materijala.

Tretman mezoterapijom

Dužina jednog tretmana traje u proseku, oko dvaedeset minuta, uz određene varijacije, spram toga koji problem se leči. Broj potrebnih tretmana određuje lekar, u zavisnosti od jačine problema. Rezultati su dugotrajni, mada je nekad potrebno održavanje s vremena na vreme.

Tretmani nisu bolni, ali stvaraju osećaj peckanja. Ukoliko pacijent želi, može dobiti blaži anestetik kako bi se uklonio neprijatan osećaj ubadanja iglom.

Tretiranje osetljivih područja tela

Tretmani na osetljivim delovima tela, vrše se ubrizgavanjem vitamina, a izvode se na licu, usnama, vratu, dekolteu i rukama, u lokalnoj anesteziji. Na taj način podstiče se proces podmlađivanja ćelija, čineći ih dovljno aktivnim da same započnu proces proizvodnje kolagena i elastina.

Rezultati su vidljivi već nakon prvog tretmana, a da bi se postigao trajni izgled mladolikosti, potrebno je uraditi oko 6 tretmana. Tretmani podmalađivanja mezoterapijom se mogu započeti već od 25 godine života, kako bi se na vreme sprečilo formiranje bora. Ne treba zaboraviti da mezoterapija ne može zaustaviti prirodni proces starenja, tako da je potrebno s vremena na vreme (najbolje nekoliko puta godišnje), odlaziti na dodatne tretmane, kako bi se održali postignuti rezultati.

Ograničenja koja se moraju poštovati

Nakon tretiranja lica, ne sme se nanositi šminka, najmanje naredna 4 sata, a nakon tretiranja tela ne sme se tuširati toplom vodom, narednih 6 do 8 sati. Neposredno pre tretmana, potrebno je uzeti visoko proteinski obrok uz strogo izbegavanje unošenja kofeina, ili bilo kakvih drugih stimulanata.

Neželjeni efekti tretmana mezoterapijom

Neželjeni efekti mezoterapije, mogu se javiti u vidu pada pritiska ili šećera, vrtoglavice, mučnine ili malaksalosti, koji prolaze nakon pola sata od terapije. Na telu se mogu pojaviti modrice, otoci, crvenilo, svrab i sitni ubodi, veličine uboda komarca, koji prolaze nakon par dana.

Kontraindikacije tretmana mezoterapijom

Kontraindikacije mezoterapije obuhvataju bolesti poput unutrašnjeg krvarenja, gripa, tumora, teške kardiovaskularne ili bubrežne insuficijencije, aktivna hipo ili hipertireoza, endokrinoloških problema i epilepsije. Zbog toga je vrlo bitno da uputite lekara u istoriju bolesti, iz vašeg zdravstvenog kartona.

Cena tretmana mezoterapijom

Cena jednog tretmana se kreće od 2000 do 5000 dinara, u zavisnosti od studija za koji ste se odlučili da vam urade mezoterapiju. U nekim salonima, jedan tretman košta čak i 60 eura. Međutim, retko kome je potreban samo jedan tretman, tako da mezoterapija može biti priličan udar na vaš budžet.

Propratni tretmani

Kako bi tretman mezoterapijom bio što dugotrajniji, potrebno uz je kombinovati je sa LPG terapijom, limfnom drenažom, vežbanjem od 5 puta nedeljno po sat vremena i propisanim režimom ishrane. Takođe, u nekim salonima, preporučuje se i korišćenje Vela Smooth jer doprinosi bržem zatezanju kože, nakon uklanjanja viška masnih naslaga. U zavisnosti od toga, kome se obratite da vam uradi mezoterapiju, možda će biti potrebno da posetite nutricionistu, koji se uglavnom dodatno plaća. Mada ovo se preporučuje uglavnom onima koji imaju veći broj kilograma viška, ili koji su već imali određeni režim ishrane. Manje zahtevni mezoterapeuti će vam sami preporučiti određenu dijetu, koje se morate strogo pridržavati.

Dijeta koja se preporučuje podrazumeva skup pravila koji se satoji od stvari koje se moraju koristiti i onih koje nikako ne smeju. Nikako se ne sme uzimati alkohol, mleko i kafa zajedno, zatim mleko i pahuljice zajedno, slatkiši osim onih za dijabetičare, pa i oni samo dva puta nedeljno, povrće koje raste ispod zemlje poput krompira, zbog visokog sadržaja ugljenih hidrata, povrće i drugi proizvodi koji upijaju vodu, poput graška i hleba suva i slana hrana i flaširani sokovi. Sve u svemu mnogo ograničenja.

Mišljenje pacijenata o mezoterapiji

Utisci pacijenata koji su se podvrgli mezoterapiji su zaista različiti, i to bez obzira na to, kojem salonu su se obratili za tretman. Dešava se da iz svakog salona izađe određeni broj nezadovoljnih mušterija. Nezadovoljstvo se uglavnom odnosi na broj tretmana, jer im je u početku rečeno da će im biti potrebno znatno manje. S obzirom na cenu samo jednog tretmana, zamerka nije beznačajna. Međutim, većina mušterija je primetila makar kakve rezultate, drugi bili prezadovoljni, atreći kojih je znatno manje nisu primetili nikakve rezultate. Uspeh ovog tretmana, u mnogom zavisi od stručnosti onog ko ga radi, pa se dešava da se mezoterapijom na pogrešan način preoblikuje telo, i izazovu novi estestski problemi za rešavanje. Kako biste izbegli da vam se desi tako nešto, dobro se raspitajte o doktorima koji rade po salonima u vašem gradu. Pacijenti, takođe tvrde, da je tretman znatno bolniji, od onog što tvrde sami mezoterapeuti.

Sve u svemu mišljenja su podeljena, a sudeći po istraživanju američkog sajta http://www.realself.com, 58% pacijenata koji su se podvrgli mezoterapiji je zadovoljno rezultatima i 48% koji ne samo da nisu zadovoljni, nego su imali čak i katastrofalna iskustva.

Kritike ovog tretmana

S obzirom na nedostatak zaključnog istraživanja i objavljenih studija o dejstvu ove terapije, lekari širom sveta su veoma zabrinuti o efektima i posledicama koje bi ova terapija mogla imati na telo, pa samim tim i buduće zdravlje pacijenta. Činjenica je da niko ne može biti potpuno siguran u to šta vam tačno mezoterapeut ubrizgava u telo.

Američko Društvo Plastičnih Hirurga, izrazilo je oštro protivljenje korišćenju ove terapije. Mezoterapija je trenutno zabranjena u nekoliko država u Americi i Brazilu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup