Muška odeća – oblačenje spram oblika tela

muska_modaKada se piše o modi, većina se koncentriše na žensku modu, s obzirom da se zainteresovanost za istu pripisuje uglavnom ženama. Međutim, ne treba zaboraviti da i muškarci žele da budu lepo obučeni i da budu sigurni u to da ono što su kupili će im i lepo i stajati. Upravo iz tog razloga, pozabavićemo se glavnim problematikama kada je reč o oblačenju muškaraca i skrenuti pažnju na greške, koje se najčešće čine.

Visoki i/ili mršavi muškarci

Visoki muškarci bi trebalo da izbegavaju majice i košulje sa dezenima koji imaju vertikalne pruge, pogotovo one koji imaju jako tanke linije. Vertikalne pruge izdužuju figuru, pogotovo oni sa tankim linijama, pa zbog toga mogu delovati previsoko. Umesto toga treba izabrati dezen sa horizontalnim linijama ili širokim kockama. Ukoliko je muškarac, pored toga što je visok, i mršav, što najčešće i jeste slučaj, obavezno bi trebalo da izbegava usku odeću, ali i onu koja je jako široka. Umesto toga treba odabrati onu odeću za gornji deo tela, koja je taman, znači da nije ni uska ni široka. Ako uz to ima i horizontalne pruge i širi okovratnik, odnosno izrez, onda je to pun pogodak. Farmerice i pantalone, treba da imaju pravu liniju, kada je  u pitanju kroj. Nikako ne treba odabrati one koje se sužavaju pri kraju nogavica. Kada je reč o odelima, treba povesti računa i o dugmadima. Odela sa tri dugmeta izdužuju figuru, zbog čega treba birati ona koja imaju jedno ili eventualno dva.

Niski muškarci

Za niske muškarce važi suprotno od onog što važi za visoke. Košulje, džemperi i majice treba da budu na vertikalne pruge i u tamnijim bojama, jer takve boje izdužuju figuru. Što tanje pruge, to bolje. Treba izbegavati pantalone sa manžetnama, i birati odela sa što više dugmića. Najviše dugme na odelu, treba ostaviti nezakopčano, jer ćete tako izgledati više. Kravatu treba vezati praveći što manji čvor, i strogo izbegavati pravljenje velikih čvorova, kako bi izbegli da izgledate infantilno.

Muškarci sa viškom kilograma

Kako bi izbegli da višak kilograma bude jako uočljiv, treba se držati svega što izdužuje. Znači, birati dezene sa što tanjim horizontalnim linijama, i u što tamnijim i jasnijim bojama. Izbegavajte eksperimentisanje sa različitim printovima, kako ne bi pogrešili. Okovratnik na majicama i džemperima treba da bude V-izreza. Kada je reč o odelima, treba izbegavati ona koja su napravljena od teških, kabastih i masivnih materijala, kako ne biste izgledali još krupnije. To u suštini znači da treba izbegavati odela od tvida, i umesto njih birati odela napravljena od meke vune. Preklop na sakou, bi trebalo da ima takođe, V izgled.

Pogledajte i MODA ZA MUŠKARCE 2012/2013

Komentari

komentara

3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.