Najbizarniji svetski festivali

Kad pomenemo festivale, to nas uvek asocira na moderne muzičke festivale. Međutim, sama reč festival označava događaj koji obično organizuje neka lokalna zajednica i čiji je cilj slavljenje nekog jedinstvenog aspekta zajednice. U mnogim religijama festivali su sastavni deo folklora, a ponekad se festivali organiuju oko sasvim bizarnih pojava, pa tako i oni sami postaju bizarni. Da li biste posetili festival koji je proglašen “najvećom tučom hranom”, ili pak festival na kom se obožava veliki čelični falus?

La Tomatina

La Tomatina je festival u Španiji na kojem se učesnici gađaju zrelim paradajzom i skaču po paradajzu. Ovaj festival traje samo jedan sat, a nakon isteka sata prolaze vatrogasci koji šmrkovima peru ulice. Niko ne zna tačno kako je počeo ovaj festival, ali se veruje da je prvi festival održan kao deo protesta protiv španskog diktatora Franka.

Festival paradajza
Festival paradajza

El Kolačo

Ovo je tradicionalni španski festival koji se slavi od 1620. godine i ima katoličke korene. Na ovom festivalu muškarci obučeni u đavola preskaču bebe rođene u poslednjih 12 meseci, kako bi ih “očistili” od prvobitnog greha. Ovo je jedan od najopasnijih praznika, a na učesnicima je da odaberu da li će rizikovati život svog novorođenog deteta da bi ga “očistili” od greha.

Festival preskakanja beba
Festival preskakanja beba

Gorući čovek

Ovaj festival se održava u kasno leto ili ranu jesen u pustinji američke savezne države Nevade. Festival traje nedelju dana, i predstavlja eksperiment u zajednici, umetnost i “radikalno samoizražavanje”. Kulminacija festivala je paljenje ogromne drvene lutke ćoveka, što pomalo podseća na scene iz horor filmova.

Burning man festival
Burning man festival

Kanamara Matsuri

Kanamara Matsuri ili “Festival čeličnog falusa” održava se svakog proleća u Japanu i predstavlja jedan od najbizarnijih festivala na svetu. Festival se održava na lokalnom oltaru za poštovanje penisa, koji su svojevremeno koristile prostitutke kako bi se molile za zaštitu od polno prenosivih bolesti. Ljudi koji posećuju ovaj festival prave razne predmete u obliku penisa, pa tako možete videti sveće, slatkiše i povrće u obliku penisa. Danas, ovaj festival služi za sakupljanje novca za istraživanje HIV-a.

Festival čeličnog falusa u Japanu
Festival čeličnog falusa u Japanu

Taipusam

Taipusam je Hindu festival koji slavi rođenje Murugan, sina boginje Šive i boga Parvatija. Ovaj festival slavi uglavnom Tamilska zajednica, a održava se u duhovnom srcu indijske zajednice – Serangun Roudu. Na ovom festivalu poklonici vrše obrede bušenjem svojih tela.

Taipusam festival u Indiji
Taipusam festival u Indiji
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup