Počeli smo da pišemo o viralnim sajtovima, pogodite šta se desilo sledeće

Viralni sajtovi su postali prava moda na internetu. Svi su počeli da se bave viralnim sadržajima. Čak su i tradicionalni mediji počeli da objavljuju tzv. viralne tekstove da bi privukli veći broj čitalaca. Viralni tekstovi su najčešće tekstovi koji su preuzeti od nekog drugog medija prepakovani da bi bili privlačniji za čitanje, sa naslovom koji prosto vuče široke narodne mase da klikću. Vrednost ovakvih tekstova mnogi dovode u pitanje, međutim zaboravljaju da sajtovi ove tekstove objavljuju da bi zabavili svoje čitaoce, a taj cilj obično mediji ispunjavaju. Sa moralne strane, postoje protivnici viralnih sajtova, koji tvrde da ovakvi sajtovi kradu sadržaj drugig sajtova i profitiraju na tuđem sadržaju. To je opet samo delimično tačno, jer viralni sajtovi preuzimaju tuđ sadržaj, ali u skoro svim slučajevima navode izvor sadržaja. Taj link u izvoru prepakovanog sadržaja često donese originalnom autoru mnogo više poseta nego što je sam mogao da privuče, tako da su zapravo svi na dobitku.

viralni-sajtovi

U ovom postu ćemo vam predstaviti najpopularnije svetske viralne sajtove, koji će vas zabaviti, a možda nešto i naučiti. Sa obzirom na to da ovi sajtovi zavise od tuđeg sadržaja, jedini izvor poseta ka njihovim sajtovima su društveni mediji. U najvećoj meri posete na ove sajtove dolaze sa Facebook-a, te vam stoga donosimo i broj Facebook fanova za svaki od ovih sajtova.

1. Viralnova

Broj Facebook fanova: 1,976,067

Sajt koji je napravio najveći buzz na internetu, jer ga je od početka vodio samo jedan čovek. Kako je rasla popularnost raste i broj ljudi koji ga održavaju, a sada je već prava medijska kompanija.

2. Upworthy

Broj Facebook fanova: 6,916,755

Ovaj viralni sajt se oslanja na društveno odgovorne teme, i želi da ih predstavi široj javnosti. Bar tako tvrde osnivači sajta, koji su često bili u američkim medijima, jer su uspeli da privuku veliki broj investicija u ovaj projekat.

3. Distractify

Broj Facebook fanova: 859,186

Ovaj sajt je zabeležio vrtoglavi rast i za kratko vreme došao do ogromne popularnosti. Kvin Hu, osnivač ovog sajta, je poznat kao jedan od najvećih “trolova” na internetu. Izgleda da je Kvin odlučio da svoju zaluđenost internetom okrene u drugom pravcu.

4. Buzzfeed

Broj Facebook fanova: 3,601,505

Buzzfeed je vrlo popularan viralni sajt, a svoju popularnost duguje velikom broju sadržaja koje dnevno objavljuje i kvizovima koji su u jednom trenutku stvorili ogromnu tražnju za ovim sajtom.

5. Bored Panda

Broj Facebook fanova: 1,250,138

Ovaj litvanski sajt je već neko vreme aktivan na internetu, i možemo ga nazvati “dekom viralnih sajtova”. Svi viralni sajtovi na svojim počecima su preuzimali sadržaj upravo sa Bored Panda-a. Panda im to nije zamerila, ali je krenulo u agresivnu kampanju, kako bi i sama uzel deo viralnog kolača.

Komentari

komentara

Tags:,

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.