Najpoznatiji dijamanti na svetu

Dijamant je najtvrđi mineral u prirodi i predstavlja alotropsku modifikaciju ugljenika. Najveći proizvođači dijamanata su Južnoafrička Republika, Australija i Rusija. Dijamant ima brojne primene u industriji, međutim kada se priča o dijamantima većina ljudi pomisli na nakit koji se izrađuje od ovog minerala. Iako je prva asocijacija na dijamante – nakit, u praksi je mali broj dijamanata koji su pogodni za izradu nakita. U ovom postu ćemo vam predstaviti nekoliko najčuvenijih dijamanata na svetu.

Velika zvezda Afrike (Kulinan I)

Ovaj dijamant ima 530,2 karata i jedan je od devet Kulinan dijamanata koji su izbrušeni od jednog ogromnog dijamata izvađenog 1905. godine u Južnoafričkoj Republici. Velika zvezda Afrike je najveći dijamant na svetu, a u vlasništvu je britanske kraljevske porodice i predstavlja jedan od krunskih dragulja koji se čuvaju u Londonskoj Kuli.

velika-zvezda-afrike-kulinan-i

Orlov

Orlov se nalazi u moskovskom trezoru, plavkasto-zelene je boje, ima 194 karata i veoma je burne prošlosti. Prvi put se pojavio u Indiji kada ga je francuski dezerter prodao engleskom kapetanu za 2.000 funti. Francuz ga je nabavio krađom i to tako što je iskopao jedno oko sa idola Višnuu, indijskom bogu. To je bilo 1700-tih godina prošlog veka. Nazvaj je Orlov po Grigoriju Orlovu, ljubavniku carice Katarine, koji je kupio dijamant u Amsterdamu kao poklon svojoj carici, koja ga je ubacila u svoj skiptar. Rusi su 1812. godine, pod naletom Napoleonove vojske, Orlova sakrili u grobnicu jednog popa. Međutim, Napoleon je locirao dijamant i poslao vojnike po njega, kada su vojnici otvorili grobnicu, pojavio se duh popa i prokleo Napoleonovu vojsku.

orlov-dijamant

Dijamant Stogodišnjice

Ovaj dragi kamen ima 273,85 karata, pronađen je u Premier Mine rudniku u Južnoj Africi, u istom rudniku iz kog je izvađena Velika zvezda Afrike i ostali Kulinan dijamanti. Izvađen je 1986. godine i nebrušen je imao skoro 600 karata. Predstavlja treći najveći dijamant na svetu, posle Velike zvezde Afrike i Manje zvezde Afrike.

dijamant-stogodišnjice

Regent

Regent je dijamant u obliku jastučića, ima 141 karat, a kao nebrušen je imao oko 410 karata. Pronađen je 1698. godine u Indiji, u Paritala-Kolur rudniku. Danas se čuva u pariskom muzeju Luvr. IAko postoje veći dijamanti, Regent se i dalje smatra najlepšim dijamantom na svetu, jer brušen savršeno.

regent-dijamant

Koh-i-Noor (Planina svetla)

Ovo je najstariji poznati dijamant, čija zabeležena prošlost datira od 1304. godine. Nalazi se među britanskim krunskim draguljima i ima 105,6 karata. Tokom istorije lesto je menjao vlasnike, pa je tako bio u Persiji, Avganistanu, Indiji, da bi napokon 1850. godine završio u Britaniji, gde ga je u brošu nosila britanska kraljica.

koh-i-noor-dijamant

Plava nada (Blue Hope)

Ironičnog naziva, sa obzirom na to da se za njega vezuju mitovi da svojim vlasnicima donosi nesreću, ovaj dijamant se sada nalazi u Vašingtonu u muzeju Smitsonijan. Veruje se da je ovaj dijamant donesen iz Indije u Evropu 1642. godine, gde ga je kupio francuski kralj Luj XIV. Za vreme Francuske revolucije je nestao, da bi 1830. godine američki bankar Houp (po kome je i dobio ime) skoro isti dijamant, ali manji. Od tada ovaj dijamant od 45,52 karata je donosio svojim vlasnicima nesreću prouzrokujući bankrotstva, bedu i smrti, sve dok ga u jednom momentu niko u SAD nije hteo.

plava-nada-blue-hope-dijamant

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.