Ohrid

Ohrid predstavlja turistički gradić u jugozapadnom predelu Republike Makedonije, u istočnom delu istoimenog jezera, u blizini granice sa Albanijom. Zbog velikog broja crkava još se naziva i evropskim Jerusalimom. Poseduje oko 40-ak hiljada stanovnika, uglavnom makedonske i albanske nacionalnosti, i u nešto manjoj meri srpske i turske. Predstavlja sedmi grad po veličini u Makedoniji i posle Skoplja svakako najveći makedonski turistički centar, posebno omiljen kod naših turista.

Prevoz do Ohrida

Do Ohrida se uglavnom ide autobusom, ili sopstvenim prevozom, mada u blizini Ohrida postoji i aerodrom. Prevoz se može uplatiti preko nekog od postojećih prevoznika ili preko pojedinih turističkih agencija, bez obaveze uzimanja i smeštaja koji nude pored istog. Prevoz do Ohrida, organizovan je tako da postoje redovne linije sa polascima svakog drugog dana iz Srbije, dok se druga svaka dva dana vrši prevoz natrag. U zavisnosti od toga iz kog dela Srbije putujete, zavisi i cena prevoza, npr. iz Novog Sada košta oko 60 evra, u zavisnosti od prevoznika. Za putnike do 26-e godine života, pojedini prevoznici nude i popust koji se krece oko 3,5 do 4,5 evra. Sve u svemu cene prevoza su uglavnom slične visine. Put do Ohrida traje oko 12 sati, što naravno varira u odnosu na zadržavanja na granici i organizovanja pauza i sličnih zadržavanja.

Smeštaj

Smeštaj u Ohridu, može se pronaći putem interneta, turističkih agencija ili traženjem na licu mesta. Postoje brojne kategorije smeštaja, a cene se razlikuju spram iste, kao i spram perioda u kojem se putuje i broja putnika. Sveukupno posmatrano, smeštaj u Ohridu, nikako nije više jeftin kao nekad.Vrlo retko se može naći smeštaj u sezoni za 4 evra po danu, i to u prilično rustičnom stilu, sa zajedničkim kupatilom, a ukoliko želite bolje od toga cena smeštaja je bar 8 do 10 evra po danu po osobi, pa naviše. Već na samoj autobuskoj stanici, putnike dočekuju brojni domaćini koji nude svoje apartmane u najam, te oni koji su skloni riziku, mogu da se odluče i za ovakav vid pronalaska smeštaja, tj. na nevidjeno.

Plaže

Plaže na Ohridu su svakako interesantne i mogu zadovoljiti ukus većine turista. Najlepša plaža na Ohridskom jezeru je svakako Gradiška, sa neverovatno lepom bojom vode, i šljunkom i stenama u okolini. Nalazi se na oko pola sata vožnje od grada Ohrid, a prevoz možete pronaći u gradu u vidu kombija, kojih ima zaista mnogo. Posetioci koji vole vrevu i gužvu na plaži favorizovaće hotelsku plažu Slavija, takođe smeštenu nešto izvan grada, do koje se stiže takođe kombijem po ceni od 0,4 evra.  Slavija poseduje najveći broj kafića u odnosu na ostale plaže, i iz istih glasno se pušta srpska narodna muzika. U ovom predelu pored grada Ohrid, postoji veliki broj hotelskih plaža, od kojih je među lepšim Metropoliten, mada je ista dosta mirnija od Slavije sa uglavnom starijim turistima. Plaža na koju su Makedonci posebno ponosni je Sveti Naum, smeštena u blizini istoimenog manastira i sa posebno nasutim tamnim peskom na plaži. Međutim, pored njene skromne veličine, mora se primetiti i nedostatak higijene na ovoj plaži, s obzirom da se svuda može naići na različite vrste otpada. Za sve one koji ne žele da obilaze okolne plaže, uvek ostaje gradska, koja sasvim zadovoljavajuća.
Iznajmljivanje ležaljki na plažama kreće se od 2,5 do 4 evra, u zavisnosti od plaže. Što se tiče vode, iako uglavnom prozirno čista, generalno na svim plažama je prilično hladna i neće pogodovati onima koji su navikli na more.

Atrakcije i izleti

Područje Ohrida poseduje zaista mnogo zanimljivih znamenitosti, koje svakako vredi posetiti. Tragovi i fuzija burne istorije mogu se primetiti na svakom koraku. Posebno veliki uticaj na gradnju u Ohridu, imale su Osmanlije.

Sam stari deo grada predstavlja atrakciju za sebe. Krase ga stare zgrade, uske kamene uličice, i srednjevekovna Samuilova tvrdjava, izgradjena krajem 10. i početkom 11. veka. Renovirana je 2003. godine. Izgrađen je na temeljima prethodne tvrđave, koja potiče iz 4 veka pre nove ere.

Na području Ohrida, nekada je postojalo 365 crkava, za svaki dan u godini po jedna, odakle i potiče naziv evropski Jerusalim. Danas su neke od tih crkava porušene, a nove se konstantno grade. Neke od njih pretvorene su i u džamije.

U gradu se još mogu posetiti i Biljanini izvori i Koloseum, rekonstruisana arena koja potiče još iz doba Rimljana.

Nešto izvan samog grada nalazi se crkva Svete Petke, iz koje se pruža fenomenalan pogled na ceo grad Ohrid.

Samo Ohridsko jezero predstavlja jedno od najstarijih jezera na svetu, pored Bajkalskog, Tanjganika, Malavi i Titikaka. Nastalo je tektonskim poremećajima, pre oko 5 miliona godina. U svakom slučaju, interesantan je i sam osećaj kupanja u jednom od najstarijih jezera sveta, koje se nalazi i pod zaštitom UNESCO-a.

Kada je reč o izletima, mogućnosti su raznovrsne, i zavise od toga da li ste spremni da im poklonite punu pažnju. U blizini Ohridskog, nalazi se Prespansko jezero, koje iako po lepoti ne zaostaje za Ohridskim, uopšte nije turistički razvijeno, i predstavlja neiskorišćen potencijal.

U gradu Ohrid moći ćete lako da pronađete organizovane izlete u vidu krstarenja, koji podrazumeva zadržavanje na prelepom Svetom Naumu od nekoliko sati. Cena izleta je u proseku 10 evra, a ukoliko se budete cenjkali, možete dobiti i nižu cenu. Kod Svetog Nauma moći ćete da vidite jedinstven prizor ulivanja Crnog Drima u jezero, kojeg se nakon toga ponovo uliva u reku Drim, kod mesta Struge. Ukoliko želite možete otići i do samog izvorišta Crnog Drima, koji izvire iz stena i peska, u vidu 45 različitih izvora, te stvara utisak ključalog peska, što je svakako zanimljivo za videti. Na Svetom Naumu nalazi se crkvica u kojoj je sahranjen Sveti Naum, manastir,i prelepi restoran na vodi.Predeo je lepo uređen sa malim vodopadom u dvorištu po kojom se šetaju paunovi.

Lokalno stanovništvo

Lokalno stanovništvo još uvek nije u potpunosti naviknuto na turizam. Možete sresti i ljubazne i neljubazne domaćine i radnike u ugostiteljstvu, ali veliki broj njih će biti skloni da vam naplate veću cenu usluga i proizvoda od njihove vrednosti. Bilo da je reč o promeni novca u makedonsku valutu, iznajmljivanju ležaljki ili plaćanja pića u diskoteci, treba voditi računa o količini novca koju će vam tražiti za proizvod ili uslugu. Takođe, moguće je naići i na ljude koji su skloni da vas provociraju na različite načine, bilo da je reč o lokalnim stanovnicima, ili turistima iz drugih delova Makedonije, uglavnom Skoplja. Većina lokalnog stanovništva dobro govori srpski jezik, čak i kad je reč o mlađim generacijama. Ova činjenica uglavnom je posledica velike gledanosti srpskih televizija i popularnosti muzike koja dolazi iz Srbije.

Turisti

Turisti su uglavnom, Makedonci iz drugih delova Makedonije, zatim, Srbi, pa tek onda u znatno manjem broju, mogu se sresti i posetioci koji dolaze iz drugih zemalja poput Velike Britanije, Nemačke, Turske i sl.

Noćni život

Ohrid ima veoma bogat noćni život. Najpopularnija mesta za izlaske su diskoteke Havana, u kojoj se pušta strana muzika i Arena, u kojoj se pušta narodna muzika. Obe počinju sa radom od 2 sata posle ponoći, a pre toga vreme možete vreme provesti u brojnim kafićima poput Tabane, koji rade uglavnom do jedan. Potpuna misterija je kako mladi upražnjavaju ovih sat vremena praznog hoda. Cene pića se kreću od oko 1,5 evra za pivo, 3 evra za vino, a konobari imaju naviku da naplate i više od toga ili da jednostavno “zaborave” da vam vrate kusur.

Šoping

Ukoliko očekujete jeftin šoping u ovom gradu, teško ćete ga pronaći. U avgustu na primer, u jeku rasprodaja, možete očekivati cene kakve su kod nas u periodu bez istih. Međutim izbor je stvarno veliki i mogu se naçi mnoge zanimljive stvari, koje nećete pronaći u našim buticima i radnjama, mada kvalitet nije zagarantovan.

Što se tiče kupovine po običnim prodavnicama, u Ohridu postoji srpski Maxi, i veliki broj prodavnica, međutim, cene nisu baš povoljne i uglavnom su veće nego u Srbiji. Ukoliko niste promenili novac pre dolaska na Ohrid, možete dinare zameniti u menjačnici u blizini pijace, s obzirom da u banci ne postoji ova mogućnost.

Ohrid je svakako mesto koje će vam ostati u lepom sećanju. Zanimiljive građevine, lepa priroda, veliki broj sadržaja mame sve veći broj turista, iz godine u godinu, nudeći kvalitetan odmor.

[nggallery id=10]

Komentari

komentara

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.