Operacija nosa – rinoplastika

nosRinoplastika, odnosno operacija nosa, može se vršiti kako iz estetskih, tako iz funkcionalnih razloga. Međutim, ova dva pojma, vrlo su povezana, i uz svaki estetski zahvat, vodi se računa o tome, da nos može nesmetano da vrši svoju najbitniju funkciju, tj. disanje. Značajan broj ljudi ima devijaciju nosa u manjem ili većem obliku, a da to ni ne zna, pa samim tim, pate od otežanog disanja. Kod ovakvih slučajeva, vrši se na prvom mestu, ispravljanje devijacije, a zatim, vodi se računa o estetskom momentu, tj. uklapanju novog oblika nosa, spram oblika i crta lica.

Predoperativni period

Za vreme preoperativnog perioda, potrebno je jačati imunitet, kako se ne bi razboleli pred samu operaciju, što bi dovelo do njenog odlaganja. Čak i običan herpes, može dovesti do toga da vam odlože operaciju koju ste mesecima čekali. Krvna slika treba da bude u što boljem stanju, jer organizam treba da bude što snažniji. Dobro pazite da ne udarite nos pred operaciju, jer će vam u tom slučaju operacija biti odložena za pola godine, koliko je kostima potrebno da u potpunosti zarastu i dobiju definitivan izgled. Ukoliko bi se operacija izvršila bez obzira na udarac, moguće je da operacija ne uspe u potpunosti, jer će se videti posledice udarca.

Od potrebnih rezultata za ovaj tip operacije uzima se klasičan nalaz krvi i urina, i EKG. Sa pomenutim nalazima odlazite kod lekara opšte prakse i interniste, koji će vam ukoliko su vam rezultati zadovoljavajući dati odobrenje za operaciju. Ukoliko rezultati ne budu bili dovoljno dobri, operacija se odlaže za period, koji je potreban da organizam ojača.

Prijem u bolnicu

Prijem u bolnicu, vrši se dan ranije od dana za koji je zakazana operacija. Potrebno je prijaviti se u bolnicu u zakazano vreme i sačekati da vam neko od lekara uzme anamnezu (istoriju bolesti), zatim, pregled anesteziologa, nakon čega možete otići kući. Od ovog momenta, pa sve do potpunog oporavka nakon operacije, pušači će morati da u potpunosti izbegavaju pušenje cigareta. Povratak u bolnicu je istog dana, obično oko 20 h, i tu noć moraćete da provedete u bolnici. U toku noći i u rano jutro, obilaziće vas medicinska sestra, koja će vam meriti pritisak i temperaturu. Nakon jutarnje vizite, slede operacije.

Bitno je napomenuti, a to medicinsko osoblje često zaboravlja, da za vreme operacije ne smete imati na sebi metalne predmete (poput pirsinga, prstenja i sl.), a lak na noktima, mora se obavezno skinuti.

Operacija

Trajanje ove operacije, zavisi od težine i broja devijacija u nosu. U proseku ova operacija traje oko sat i po, do dva sata. Uglavnom, ova operacija se vrši u opštoj anesteziji, mada je moguće izvesti je i u lokalnoj. Rezovi se rade uglavnom sa unutrašnje strane, kako ne bi bili vidljivi, nakon čega sledi preoblikovanje koštano – hrskavičnog dela nosa. Nakon toga sledi ušivanje, kako bi se zatvorila rana, zatim tamponiranje nosa i stavljanje zaštitne maske.

Postoperativni period

Nakon same operacije, bićete malaksali i omamljeni od anestezije. Moraćete da mirujete u krevetu, s obzirom da nećete imati mnogo snage za kretanje. Nakon par dana, snaga u telu se vraća i moći ćete, svakim danom sve više da se krećete.

U toku prvog dana i noći, nakon operacije, bitno je da imate kraj sebe osobu koja će vam držati led, kako ne biste imali mnogo podliva i veliki otok.

Mogući su jaki bolovi u grlu, koji nastaju kao posledica oštećenja tkiva, za vreme intubiranja i anestezije, u toku operacije. Ovi bolovi prestaju nakon par dana.

Imaćete priličan broj lekova, koje ćete morati da pijete, što za sprečavanje infekcije, što za brže spadanje otoka. Za sve naredne kontrole, dogovorićete se sa doktorom, koji je vršio operaciju. Za vreme pomenutih kontrola, doktor će vam prilagođavati terapiju stepenu oporavka.

Najneprijatniji deo postoperativnog oporavka, predstavlja trpljenje pritiska u nosu, koji stvaraju tamponi. Tamponi se stavljajuu nos, kako bi se brže zaustavilo krvarenje, a ispod nosa stavlja se tzv. praćka, koja se vezuje oko glave. Praćka služi za upijanje nakupljene krvi. Krvarenje iz nosa, traje oko narednih pet do šest dana. U ovom periodu, nos nikako ne smete izduvavati, čak i ako se prehladite. Skidanje tampona, vrši se u periodu od tri do šest dana, u zavisnosti od toga kada će vam doktor zakazati prvu kontrolu. Nakon deset dana, od operacije, kada obično bude vreme za drugu kontrolu, skidaju se konci. Nekoliko dana kasnije, odnosno na trećoj kontroli skida se i zaštitna maska od gipsa, i moći ćete prvi put nakon operacije da vidite novi izgled vašeg nosa.

Međutim, to još uvek nije konačan izgled vašeg nosa, i on može nastupiti i nakon pola godine od operacije. Činjenica, koja nije poznata većini je da je sama operacija svega pola posla, a da je druga polovina, od koje zavisi definitivan oblik nosa, masaža. Masiranje se vrši kako bi spao preostali otok, koji nije skinut lekovima, u prvih nekoliko dana nakon operacije. Otok je prilično ružan i daje lažnu debljinu nosu, tako da je bitno ne deprimirati se kad vidite njegovu masu. Paradoskalno današnjem razvoju medicine, je da još uvek ne postoje lekovi, koji bi uticali na smanjivanje otoka, jer za njih važi isto što i za led, a to je da deluju samo u toku prvih par dana, nakon operacije. Jedina opcija za skidanje otoka je masaža nosa, u kojoj se mora biti izrazito uporan, bez obzira što je izrazito bolna. Masaža se vrši u tri različita poteza, kako bi se skinuo otok, sa svih delova nosa i ravnomerno. Masaže treba vršiti što češće i sa što jačim pritiskom, tačnije što grublje možete. Ukoliko se ne budete pridržavali redovnog masiranja nosa, sasvim je izvesno da vam neki delovi otoka ni neće spasti, i da će vam nos ostati širok, ili da ćete zaraditi grbu. Čak i ako ste napravili dužu pauzu u masiranju, nije kasno da opet počnete sa istom, kako bi skinuli ostatke otoka.

Bolovi za vreme oporavka

Što se tiče samih bolova u nosu, zaista su zanemarljivi, i u takvim situacijama, dovoljno je popiti lek protiv bolova (tipa zodol), i bol će ubrzo nestati. Bolovi se češće pojavljuju u toku noći, mada su često prouzrokovani i prisustvom tampona, koji uz to stvaraju i veliku nervozu. Dok vam ne skinu tampone, nećete imati čulo mirisa i ukusa, a hranu ćete morati da uzimate uglavnom na slamčicu, jer će vas svaki drugi način boleti. Dozvoljeno je jesti svu hranu, ali je preporučljivo birati što mekšu, kako bi što manje naprezali bolne predele. Smeh će takođe biti bolan u narednih desetak dana.

Potrebno je još napomenuti da je kostima potrebno šest meseci da srastu u potpunosti, zbog čega je važno čuvati nos od bilo kakvih udaraca u tom periodu.

Više informacija o nehirurškoj (neinvazivnoj) operaciji nosa možete naći na strani: Nehirurška operacija nosa

Komentari

komentara

66 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.