Pripremite vaš Asus Eee PC – stiže Jolicloud

Krajem prošle godine na tech blogu TechCrunch je najavljen novi operativni sistem za netbook računare – Jolicloud (Džoliklaud).

Razvoj Jolicloud-a je pokrenuo Tariq Krim, osnivač personalizovanog servisa Netvibes.com. Instalacija Jolicloud-a će biti vrlo jednostavna, potrebno je samo preuzimanje ove linuks distribucije sa interneta, koja će obrisati prethodni operativni sistem i biti spremna za rad u vrlo kratkom vremenskom periodu. Korisnički interfejs je sličan onom na iPhone-u sa velikim ikonama koje sumnogo uočljivije na malom ekranu, navigacija je vrlo jednostavna, ali se ne izdvaja preterano od nekih ranijih distribucija namenjenih netbook-ovima. Jolicloud će podržavati ekrane osetljive na dodir, na kojima će posebno doći do izražaja korisnost velikih ikonica. Gore pomenuti Majkl Arington (osnivač TechCrunch bloga) je ispustio činjenicu da korisnički intefejs Jolicloud-a više podseća na Ubuntu-ov Netbook Remix nego na iPhone, što naravno ne znači da će Jolicloud biti baziran na Ubuntu linuksu.

Još uvek nema puno infomacija o svim funkcionalnostima koje će Jolicloud ponuditi, međutim stiče se utisak da će akcenat biti stavljen na web aplikacije i da neće biti ponuđeno mnogo opcija za korišćenje ovog operativnog sistema u desktop mode-u. Na ovo navodi i sam naziv, pa će tako Jolicloud verovatno biti optimizovan za “cloud computing”. Cloud computing predstavlja koncept po kom se sve operacije na računaru sele na web, od obrade teksta i slika do čuvanja fajlova i gledanja filmova. Ovim predviđanjima ide u prilog izjava Tarika Krima, osnivača Jolicloud-a da je “ovo operativni sistem napravljen za Fejsbuk generaciju” i da “je internet postao deo života ljudi, pa zašto im ne obezbediti OS koji prati ovaj trend”.

Sam Jolicloud je dizajniran da omogući jednostavan pristup onlajn aplikacijama kao što su: Meebo (online instant mesenžer), Google Docs (onlajn paket aplikacija sličan Microsoft Office-u), Joost (web televizija), i Skype. Najavljeno je i otvaranje third-party programa koji će omogućiti kreiranje aplikacija od strane korisnika za ovaj operativni sistem.

Pariska kompanija koja stoji iza ovog projekta je vrlo škrta na informacijama i demonstracijama novog operativnog sistema, pa tako na sajtu Jolicoud-a postoji samo poziv za ostavljanje e-mail adrese, preko koje ćete biti pozvani da testirate “private beta” verziju Jolicloud-a. Osim jednog screenshota i najava na twitter.com, ne postoje nikakve informacije, kada će zapravo Jolicloud ući u beta verziju i biti dostupan korisnicima.

jolicloud

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup