Parga – biser Epira

Parga je prelepo, živopisno mesto smešteno u malom zalivu Jonskog mora, u zapadnom, tačnije epirskom delu Grčke. Pripada prefekturi Preveza, s obzirom na položaj između gradića Igumenica i Preveza, a najbliži veći grad je Janjina na razdaljini od oko 60 kilometara severno od Parge. Preko puta Parge nalazi se ostrvo Krf, a usled svog izvanrednog položaja ni ostala Jonska ostrva nisu daleko, te je ovo letovalište odlična baza za dalji obilazak jonskog dela Grčke.

Parga sa Valtos plaže
Pogled na venecijansku tvrđavu sa Valtos plaže

U zavisnosti od početne tačke vašeg putovanja do Parge i tipa kopnenog prevoznog sredstva put traje u proseku oko 13 sati, a maksimalno 15, 16 sati sa uračunatim pauzama za odmor i stajanjima na granicama. Dužina puta je značajno skraćena zahvaljujući novom auto-putu, koji vodi u pravcu Krfa, te sam put nije naporan kao do pre nekoliko godina. Ukoliko preferirate putovanje avionom, najbliži aerodrom je u blizini Preveze, Aktion National Airport, sa kojeg do Parge se stiže za manje od sat vremena.

Parga je divno mesto, koje vas oduševljava istog momenta kada ga ugledate. Boravak u Pargi, daje vam specifičan osećaj da ste na nekom ostrvu, daleko od kopna, iako se niste pomerili sa istog. Zaista, očarava i nadahnjuje.

Parga je mesto koje objedinjuje sve tipove turista, pogodna je i za mlade i za starije i porodice sa decom. Posebno je interesantna za parove, zbog romantičnog osećaja koji vam pruža slikoviti pejzaž mesta, raštrkane uske uličice i pogled na prelepu venecijansku tvrđavu. Eventualni problem, može predstavljati njen brdoviti reljef, koji možda neće prijati starijima, ili onima u slabijoj kondiciji, međutim, i to se lako može rešiti odabirom smeštaja bliže luci, odnosno centru, gde je ravniji teren.

Sam centar letovališta smešten je u blizini luke, lepo uređen i krcat kafićima, restoranima, buticima, suvenirnicama i turističkim info centrima. Uz luku se prostire lepo uređeno šetalište, sa brojnim klupama duž istog, kafićima i restoranima sa jedne strane i bedemima pokrivenih krparama sa druge, za one koji ne žele da sede u baštama kafića, a žele da osete atmosferu i vrevu koja vlada ovim delom mesta. Iz luke se pruža fantastičan pogled, sa strane na uzvišici nalazi se lepo osvetljena venecijanska tvrđava, pravo je luka sa brojnim turističkim i ribarskim brodićima i more, a preko puta, ostrvce sa manjom crkvom. Za razliku od ostalih turističkih mesta, centar Parge i luka, podjednako su očaravajući i noću i danju. Mesto je čisto, iz luke ne dolaze neprijatni mirisi, klupe lepo i u dovoljnoj meri raspoređene, a bašte kafića konstantno pune.

Pojedinim turistima Parga može delovati kao arhitektonski haos, no odsustvo pravilno raspoređenih ulica i ukalupljenih objekata, je upravo ono što joj daje neporeciv šarm. Ne treba zaboraviti činjenicu da ovo nije samo klasično turističko letovalište, već mesto u kojem oko 4000 stanovnika živi. Mesto poseduje dve osnovne škole, opštinu, veliku crkvu u blizini centra, i bezbroj manjih, raštrkanih među brojnim uskim uličicama. Usled načina gradnje u duhu primorja, stiče se utisak da uvek ima šta da se istražuje i da će uvek biti uličica kojima niste prošli. Ovakve ulice su pored osećaja skrivenog tunela koji pružaju i nemanja konkretne orijentacije gde će vas tačno put odvesti, interesantne jer vas mogu dovesti do nekog kafića, ili restorana u kojem niste bili, a koji je ušuškan među zgradama, daleko od vreve. Centar mesta jeste najživlji, ali nije sav sadržaj mesta koncentrisan tamo, te vam Parga ne može lako dosaditi.

Klima

Klima Parge je jedinstvena. Vazduh je vlažan, a toplo vreme traje i do sredine novembra sa temperaturama koje čak i tada mogu biti visoke i do 30 stepeni. Tek od kraja novembra i početkom decembra nastupa kišno vreme, a zime su blage i relativno tople. Stoga nije čudno što ovde sezona traje znatno duže nego u severnijim delovima Grčke, i što živost mesta, kao i broj turista ne jenjava čak ni u novembru. U večernjim satima temperatura jeste niža, no s obzirom na to da nema vetra (kao npr. na Zakintosu), nije hladno.

Plaže

Što se tiče plaža, u samom mestu nalaze se tri plaže i svaka deluje zanimljivo na svoj način. Najpristupačnija (zbog ravnog terena na kojem se nalazi) i najbliža centru i luci je Krioneri plaža. Peskovitog je tipa, sa mogućnošću iznajmljivanja suncobrana i ležaljki, i dovoljno mesta i za one koji žele da leže na peškirima. Boja vode je zelenkasta i nešto je hladnija. Sa plaže se pruža pogled na već pomenuto ostrvo Panagija sa crkvom, do kojeg se s obzirom na blizinu, može lako doplivati. Za one koji ne žele da plivaju, postoji mogućnost iznajmljivanja pedaline koja košta 5 eura za sat vremena. No pedalinu, ne morate koristiti samo za obilazak ostrva, naravno, već i uživanju u pravcu pučine.

Pizo Krioneri plaža nalazi se pored Krioneri plaže, od koje je razdvojena uzvišenjem kao granicom između dve uvale. Duž ovog uzvišenja sa strane okrenutoj ka Pizo Krioneri plaži nalaze se brojni kafići i restorani u vidu terasa, sa kojih se pruža fantastičan pogled. Sa suprotne strane plaža je oivičena drugim uzvišenjem pokrivenim šumom maslina. Pizo Krioneri plaža je kamenita, sa čak vrlo krupnim kamenjem koje seže i u vodu. Ova plaža je znatno manja, poluskrivena, ukrašena razbacanim delovima stena i pruža potpuno drugačiju atmosferu od Krionerija. Deluje pomalo divlje i neuređeno, ali ipak lepo. Na ovoj plaži ne vodi se dovoljno računa o higijeni, te se može naići na smeće. Postoji mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana, što je zapravo i preporučljivo s obzirom na kamenitost. Ukoliko želite da ležite na peškirima, sa desne strane postoji nešto izdvojenji deo plaže bez kamenja, ali ih u vodi i dalje ima.

Valtos plaža je najveća plaža u Pargi i nalazi se desno od Krionerija, luke i centra. Da bi se došlo do nje, mora se stepenicama preći uzvišenje, ukoliko idete iz centra, ili uzbrdo malim ulicama iz ostalih pravaca, da bi se potom spustili do plaže. Put možda neće biti potpuno lak onima koji su naviknuti na ravan teren, ili su van kondicije, no za par dana organizam se navikava, te dolazak na ovu plažu nije problematičan. Posebno je interesantno što ovaj put uključuje prolaženje pored brojnih radnji, kafića, restorana i dr. rasutih u vidu terasa. Postoji mogućnost odlaska do Valtosa taksi brodićem, iz luke, a cena je dva eura u jednom pravcu. Valtos je plaža peskovitog tipa, prostrana, i poseduje sve potrebne sadržaje, uključujući i toalete, tuševe i sportove na vodi. Iza plaže smešteni su kafići i restorani, u kojima možete da se osvežite uživajući u pogledu na plavo-zeleno more. Sa ove plaže, sa leve strane imate pogled na venecijansku tvrđavu, a iza u brdima vidi se tvrđava iz doba turske okupacije. Jedina iritirajuća okolnost prilikom kupanja na ovoj plaži, jesu ribice koje grickaju kupače za noge. Ukoliko imate neku ranicu na nozi, moraćete konstantno da se krećete, kako bi ih oterali.

Plaža Lihnos, udaljena je od Parge, nekoliko kilometara i pripada istoimenom selu, međutim mnogi turisti je smatraju najlepšom. Do ove plaže vodi veliki broj puteva i puteljaka, pa kozjih stazica. Možete ići pravo magistralom, ili kroz šumu. Put kroz šumu je pomalo naporan usled velike uzbrdice, ali je svakako uzbudljiv. S obzirom da je reč o šumi maslina (Parga je interesantna upravo po tome što je njena okolina okružena ne poljima maslina, već bukvalno šumama), ukoliko odaberete pravi put videćete ogromno šuplje drvo masline, gde možete napraviti zanimljive fotografije. Takođe, u ovoj šumi nalaze se dve crkve, jedna je mala, i otvorena, sa stolicama postavljenim ispred, te se ovde možete odmoriti, dok se druga nalazi na samom vrhu uzvišenja. Put do druge crkve nije preterano lak, ali kada ga savladate čeka vas fantastičan pogled na pučinu i Pargu. Ova crkva je novija i savremenije gradnje u odnosu na drugu crkvu u šumi. Međutim, nije uvek otvorena, te samim tim, ne možete uvek pogledati njenu unutrašnjost.

Put do Lihnos plaže u proseku traje od sat do sat i po vremena šetnje, dok taksijem se stiže za manje od deset minuta i košta oko 10 evra. Plaža Lihnos je duga, široka, prostrana i od sitnog šljunka. Na ovoj plaži ima neuporedivo manje turista, što je čini odličnim izborom za one koji ne vole gužve. Voda je zelene boje, i znatno slanija nego u Pargi, što je odlično za decu i neplivače, pa i ne tako dobre plivače. Do Lihnosa i nazad, voze i taksi brodići, no tada morate jako voditi računa o vremenu, kako ne bi propustili poslednji brodić.

Još jedna plaža u okolini Parge, je Sarakiniko, ali zbog njene daljine, ne može se doći peške do iste. Taksi brodići voze do ove plaže po ceni od 10 evra. Plaža Sarakiniko u principu dosta podseća na Lihnos.

Cene

Kada je reč o snabdevanju, u Pargi imate veliki broj radnji svih tipova od butika do supermarketa, a određenim danima imate i pijacu. Najjeftiniji supermarket je Arista, i cene su sasvim pristupačne, a mnogi proizvodi i nižih cena nego u Srbiji. U sezoni cene mogu biti više nego u pred i post sezoni, mada pored toga priče o Pargi o kao neverovatno skupom letovalištu su višestruko preterane. Od pekara izdvaja se Green Bakery, u blizini Arista marketa, sa velikim izborom peciva i kolača i lepom baštom ispred. Cene su pristupačne, a cena npr. kolača iznosi 3e, s tim da za te pare dobijate zaista ogroman kolač, tri puta veći nego što se služi u srpskim poslastičarnicama. Što se tiče restorana brze hrane, popularni su Giros 33, i Philipos, s tim da je Philipos jeftiniji, a cene se kreću od 1,5 evra za Pitu Vegeteriano, i od 2 evra do 2.5 evra za Pitu Giros.

Međutim, butici jesu skupi za naše uslove, i cene se spuštaju tek u post sezoni. Parga je ipak letovalište u kojem tradicionalno letuju turisti iz zapadne Evrope, te su cene prilagođene njihovom standardu. Ukoliko niste došli u Pargu zbog šopinga, nećete imati problem sa cenama.

Izlasci

Što se tiče izlazaka i noćnog života, ima ih dovoljno da jedan prosečan turista bude zadovoljan, bez obzira na godine života. Naravno, ne treba očekivati divlje izlaske i vanprosečne, lude žurke, ali svakako u Pargi postoji zaista veliki broj kafića i nekoliko klubova. Posebno zanimljivo je što veliki broj klubova je smešten uz stepenice, u vidu terasa, pružajući interesantno okruženje.

Znamenitosti

Kada je reč o znamenitostima, najinteresantnija je venecijanska tvrđava, iz XIII veka, u čijim prostorijama se nalazi postavka umetničkih fotogafija na temu “Parga – nekad i sad”. Takođe, u okviru tvrđave, otvoren je kafić u kojem se možete osvežiti, a možete uživati i u neverovatnom pogledu na gradić sa neke od klupa u dvorištu tvrđave. Pored glavne velike crkve posvećenoj Sv. Nikoli u blizini centra letovališta, u samom mestu i okolini, izgrađen je neverovatan broj crkava, a posebno je interesantna crkva posvećena Bogorodici, na ostrvcetu preko puta plaže Krioneri, i crkva Agios Sostis izgrađena u šupljini koju su napravile dve velike stene. Crkve u Pargi i njenoj okolini građene su na najneverovatnijim mestima. Smatra se da u Pargi njenoj okolini postoji oko 50 crkava.

Ali-Pašina tvrđava nalazi se izvan Parge (oko 6km), između mesta Antuza i Aja (Agia), i izgrađena je kako bi Turci organizovali napad na Pargu. Međutim, do konkretne borbe nije došlo jer su se Grci sami iselili na Krf, zajedno sa Britancima. Ali-Pašina tvrđava izgrađena je 1814. god., međutim, u znatno je lošijem stanju od venecijanske, s obzirom da su je stanovnici Parge, nakon svog povratka kući, iz revolta rušili i otkidali kamenje sa iste. Ukoliko želite da vidite Ali-Pašinu tvrđavu, bez iznajmljivalja vozila, imate turističku turu vozićem, uz pratnju vodiča na engleskom jeziku. Pauza u toku ovog izleta je u mestu Antuza i traje 20-ak minuta, te je možete iskoristiti za brz obilazak vodopada u podnožju ovog mesta. Cena ove ture je 8e. Vozić kreće iz centra Parge, sa obeleženog mesta iznad Krioneri plaže.

Muzej maslina, prikazuje proces proizvodnje maslina, a postoji i mogućnost kupovine proizvoda. Muzej se nalazi u gornjem delu Parge, iznad centra, u jednoj od uličica koje povezuju apartmanski deo Parge sa Valtos plažom.

Ukoliko volite obilaske u sopstvenoj režiji, u Pargi postoji nekoliko Rent-a-Car i Rent-a-Bike agencija. Međutim, ako niste iskusni u vožnji motora, po strmim predelima, zaista nije preporučljivo iznajmljivati, pošto se dešavaju nesreće usled neiskustva pojedinih turista. Ako se odlučite da iznajmite vozilo, možete obići okolna mesta i njihove plaže, kao što su: Perdika, Sivota, Agia Paraskevi, Souli (izvorište Aherona i ostaci Souli zamka), Kassiopi (antički grad), Dodoni (svetilište posvećeno Zevsu), grad Janjinu, Mesopotamos (svetilište mrtvih), Valanidorahi (lepe plaže), Preveza i dr.

Izleti

Kada je reč o izletima, mogućnosti su zaista brojne. Sve informacije o izletima možete saznati u samoj luci, gde se nalaze info-pultovi, te ne morate zavisiti od agencije preko koje ste kupili aranžman za Pargu. U zavisnosti od prevoznika i doba sezone, cene izleta su promenljive. Najinteresantniji su sledeći izleti: Obilazak ostrva Krf, Obilazak ostrva Lefkada sa Kefalonijom, Obilazak ostrva Paksos i Antipaksos, Obilazak reke Aheron, itd.

Pored obilazaka brodom, postoji i nekoliko tura gore pomenutim vozićem. Pored, obilaska Ali-Pašine tvrđave, može se izabrati tura do mesta Antuza i obići vodopad, ili tura do stare vodenice smeštene u dolini, ispod Antuze. Cene su iste za sve tri ture, a kreću se od 8e do 10e, u zavisnosti da li je sezona ili ne.

Sve u svemu, Parga, je prelepo i veoma sadržajno mesto, sa slikovitim pejzažima, u kojem vam nikada neće biti dosadno. Pravi je raj za turiste – istraživače, ali i one koji su željni najjednostavnijeg tipa odmora sa mnogo Sunca i čak tri plaže u samom mestu, brojnim tradicionalnim tavernama i modernim kafićima, klubovima i restoranima. Parga je letovalište koje zaista može da oduševi sve tipove turista, pa i one najskeptičnije i najmrzovoljnije.

Komentari

komentara

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.