Polihrono, Grčka

Letovalište Polihrono, smešteno je na poluostrvu Halkidiki, tačnije na njegovom prvom prstu, pod imenom Kasandra, 98 km jugoistočno od Soluna. Nalazi se u zalivu Toroneos, koji je okružen bujnom mediteranskom vegetacijom.

polihrono
Polihrono u septembru

Polihrono su 650. godine pre nove ere. sagradili doseljenici iz Eretrije, i u to vreme zvao se Neapolis. Grad su uništili Huni, a na istom mestu su lokalni stočari osnovali Polihrono, koji je dobio ime po raznobojnom cveću.

Polihrono je mirno mesto, sa dugom peščanom plažom, te pruža mogućnosti za prijatan odmor. Ukoliko, ipak želite malo više zabave na samo 6 km nalazi se takođe vrlo popularno letovalište Hanioti, koje možete da posetite, ako zelite da izađete u neku od diskoteka ili dan provedete kupajući se. Prevoz taksijem od Polihrona do Haniotija je oko 7 evra, a autobusom 1,4 evra. Relativno blizu Polihrona, nalazi se i Kalitea, koja poseduje čitav niz velikih diskoteka koje obećavaju dobar provod.

More u Polihronu je bistro, mirno i idealno za one koji ne vole velike talase, što posebno pogoduje porodicama sa decom. Na samoj plaži možete dobiti ležaljke i suncobrane ukoliko naručite piće iz obližnjeg kafića. Polihrono ima veliki broj prodavnica, supermarketa, pekara, restorana, taverni, koje rade do 23 sata, tako da ne morate da žurite sa kupovinom. Takođe, postoji i rent-a-car agencija ako želite da iznajmite kola i obilazite okolna mesta, ili odete do Soluna – cena iznajmljivanja auta je oko 50 evra po danu. Lokalno stanovništvo je vrlo ljubazno i objasniće vam gde možete da nađete sve što vam bude zatrebalo, bilo da je reč o kupovini ili pravcu do mesta koje želite da obiđete.

S obzirom na činjenicu da u Polihronu letuju uglavnom Srbi u većini prodavnica i kafića mahom su zaposleni upravo Srbi, tako da nećete imati problem sa sporazumevanjem. Čak i Grci, koji rade u prodavnicama i kafićima znaju pomalo srpski. U većini kafića i restorana postoje menii na srpskom jeziku, što može da vam olakša izbor jela i pića. Cene hrane kreću se od 5 evra za salate do 15 evra za morske specijalitete, a giros je 2 evra.

Prodavnice suvenira možete naći na svakom koraku, što vam omogućava da pronađete poklon za svakoga od magneta do lokalnih zaćina ili pića. Ne ustručavajte se da se cenjkate – uvek će vam dati nižu cenu, ako pokusate da je oborite. Polihrono je zaista predivno mesto, u kojem ćete pronaći mir i opušten odmor. Predstavlja idealan izbor ako putujete sa decom, s obzirom da nema buke, a mirno more, omogućiće vam da bez straha pustite decu da se igraju u plićaku.

Autor: Sonja Blažić

Preporučujemo vam da pročitate i najnoviji post o ovom mestu: Polihrono – mesto živopisnih boja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup