Kako napraviti popularan blog post?

Ili, kako da blog post koji ste napisali dobije gomilu komentara, lajkova, tvitova i hvalospeva. Ovaj tekst je jedinstveni vodič koji će vam pomoći da budete najbolji bloger u zemlji, a i šire. :) Ukoliko blogujete da bi bili popularni i/ili se pokazali-dokazali ovo je vodič za vas.

 

Image credit: villagevoice.com

Prva stvar koju morate uraditi da bi vaš blog post postao popularan je da izaberete temu blog posta koja je trenutno aktuelna i koja se najviše komentariše po ulicama, Fejsbuku i Tviteru. Primeri u skorije vreme su Elizabeta, Slađa i (ne)uspela SocGen kampanja. Izbor aktuelne teme će sigurno pomoći da se ljudi “zakače” za neki sadržaj.

Druga, podjednako bitna, stvar je omogućite kvalitetnu diskusiju na blog postu koji ste napisali. Kvalitetna diskusija po nekim mojim merilima je ona koja omogućava komunikaciju uz poštovanje osnovnog kućnog i “internet” vaspitanja i poštovanja elemetarnih pravopisnih pravila.

Treće, preporučujem linkovanje kvalitetnog sadržaja sa drugih sajtova/blogova, a koji objašnjavaju, pojašnjavaju ili pružaju širu sliku nekog dela vašeg blog posta. Pa tako, kada bih hteo da pomenem SEO, linkovao bih blog post Istoka Pavlovića o toj temi, ukoliko se bavim kritikom pljuvača bez rešenja linkovao bih Miloja Sekulića i blog post “Postao sam ponositi 150-ti lajker ovog FP-a” (ovaj tekst bih pomenuo i na blog postu čija bi tema bila “Odnos kompanija prema blogerima”, jer se predstavnik SocGen banke javio i pozvao blogere na druženje).

Četvrto, ono što će Vam doneti momentum na blogu je pominjanje “uticajnih” blogera/tviteraša/fejsbukaša, linkovanje na njihove blogove/Tviter/Fejsbuk naloge i pozivanje da daju svoje viđenje u komentarima.

Kako ovaj tekst ne bi prošao nezapaženo red je i ja da pomenem kolege blogere i da linkujem njihove blogove. :)

Tom prilikom sam napravio listu blog postova iz kojih sam nešto naučio, potvrdio svoje znanje, razonodio se ili jednostavno uživao dok sam čitao. Top lista je spontano napravljena od postova koje sam pročitao ili ponovo pročitao u skorije vreme, redosled je shuffle, dakle nema nekg kriterijuma za slaganje. Numeracija je tu da bi lista bila preglednija.

Lista 7 ultimejt blog postova koje sam (ponovo) čitao u skorije vreme

1. Miloje Sekulić, Postao sam ponositi 150-ti lajker ovog FP-a
2. Istok Pavlović, Kratak SEO kurs ili “Kako da moj sajt prvi iskoči na Guglu”
3. Dragan Varagić, Popularnost i uticaj na blogovima i ostalim društvenim medijima
4. Deda Bor, Štrajk prosvetnih radnika Srbije, dan posle, iz ugla čoveka sa najskupljom ulaznicom
5. Pedya, Kako brzo izgubiti pola tržišta
6. Dragana Đermanović, Studentima kojima je potrebna (kao) pomoć
7. Eniac, Uspeh i snaga zajednice


Autor: Miodrag Jokić

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

9 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup