Poznati potopljeni gradovi

Tokom istorije nivo mora se menjao, usled promena klime, zemljotresa i drugih faktora, ponekad potapajući i čitave gradove. Prva asocijacija na potopljeni grad je svakako Atlantida, koju je pominjao Platon u svojim delima. Međutim, ono što vam mi nudimo je mnogo bolje od mita o Atlantidi – pravi potopljeni gradovi. Predstavljamo vam listu nekoliko najpoznatijih gradova pod morem.

Port Rojal (Jamajka)

Port Rojal je grad koji se nalazi na ulazu u luku glavnog grada Jamajke – Kingstona. U svoje vreme je prozvan najopakijim gradom na svetu, jer je bio stecište pirata i svetskog ološa. Bio je vrlo bogat grad u kom je na svakom koraku bilo vidljivo trošenje “praljavog novca” i opšti nemoral. Uništio ga je zemljotres 1692. godine, a dokrajčili su ga cunami i požari koji su usledili. Ovaj grad je prikazan i u blokbasteru “Pirati sa Kariba” sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi.

 Port Rojal

Kembej (Indija)

Ovaj grad se nalazi blizu indijske obale u zalivu Kembej. Veći deo grada leži na oko 35 metara dubine, prostire se 7,5 kilometara u dužinu i oko 4,5 kilometara u širinu. Ako su podaci utvrživanja starosti tačni, ovaj grad je stariji 5.000 godina od najstaije do sada poznate civilizacije. Otkriven je slučajno, kada su indijski naučnici testirali nivoe zagađenosti.

Kembej

Jonaguni (Japan)

Ptopljeni grad se nalazi nekih 100 kilometara od istočne obale Tajvana, na obali japanskih Jonaguni ostrva. Impozantnu piramidu koja se nalazi ispod vode u Jonaguniju je otkrio sportski ronilac 1995. godine. Veruje se da je formacija stara 5.000 godina, a da je potopljena u zemljotresu pre otprilike 2.000 godina.

Jonaguni

Pavlopetri (Grčka)

Pavlopetri se nalazi blizu Pavlopetri ostrvceta, a njegovo antičko ime nije poznato. Izdvaja se po tome što je jedno od najstarijih podvodnih arheoloških nalazišta na svetu. Nikolas Fleming ga je otkrio 1969. godine, a jedinstve je po tome što ima skoro kompletan plan grada. Grad leži na nekih 3, 4 metra pod vodom i smatra se da je star oko 5.000 godina. Veruje se da je potopljen oko 1000. godine pre nove ere, kada ga je pogodio jedan od tri zemljotresa.

Pavlopetri

Herakleon i Istočni Kanopus (Egipat)

Ova dva čuvena i bogata antička grada su se nalazila na severnoj egipatskoj obali na ušću reke Nil. Jedini dokazi o postojanju ovih gradova do 1999. i 2000. godine, su pili antički spisi u kojima se pominju. Tokom modernih ekspedicija 1999. i 2000. godine na dnu zaliva Abu Kir pronađeni su skoro netaknuti ostaci ovih gradova. Ovi gradovi su bili najbitniji u ovom delu sveta, sve do osnivanja Aleksandrije. Veruje se da su ova dva grada potopljena usled poplava reke Nila.

Herakleon i Istočni Kanopus

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.