Reklamiranje u igricama na Facebook-u

Igrica Yoville, o kojoj smo i pisali u nekoliko postova, je jedna od najpopularnijih igrica na Facebook-u. Ova studija slučaja će se baviti reklamiranjem u igrici. Kako igrica ovog tipa ima specifično targetiranu ciljnu grupu, ona nije pogodna za promociju bilo čega. Sa druge strane, ukoliko su igrači Yoville-a Vaša ciljna grupa imaćete mnogo bolje efekte reklame, nego tradicionalnim reklamiranjem u onlajn medijima, jer su igrači Yoville-a “prinuđeni” da obraćaju na reklamne poruke, koje im se plasiraju, dok se uređuju svoje kuće i stanove.

Profil korisnika Yoville-a

Prema sajtu allfacebook.com, igrica Yoville u zadnjih mesec dana ima između 11,5 i 13,5 miliona aktivnih igrača. Podaci o američkim korisnicima igrice Yoville, pokazuje da ovu igricu redovno igraju uglavnom žene (čak 62%), dok je procenat muškaraca koji igraju ovu igricu tek 38%. Dalje, najveći procenat (51%) igrača je star između 18 i 34 godina. Treba napomenuti da se podaci ne razlikuju mnogo na globalnom nivou. Ovo nas dovodi do zaključka da ova igrica uglavnom privlači žene između 18 i 34 godine, što je prilično usko targetirana ciljna grupa za oglašivače.

Čija reklama bi imala efekat na Yoville-u?

Sa obzirom na to, da igrači na Yoville-u se bave primarno nameštanjem stana, pretpostavka je da bi najbolje efekte reklamiranja imali proizvođači nameštaja, dizajneri enterijera i proizvođači raznih kućnih predmeta (vaza, pepeljara, prozora, vrata, pločica za kupatilo itd). Takođe, Yoville bi mogao da bude dobro mesto za reklamiranje proizvođačima i distributerima odeće i obuće.

Sem gore navedenih delatnosti potencijalnih oglašivača na Yoville-u, ne treba zaboraviti ni oglašivače čija su ciljna grupa žene od 18 do 34 godina, što je velika većina igrača Yoville-a.

Ono što je interesantno je da se na Yoville-u reklamira MTV VMA događaj koji se dešava 13. septembra. Način na koji se vrši promocija ovog događaja preko igrice Yoville možete pogledati na donjim slikama.

mtv-na-yovillemtv-vmamtv-vma1

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.