Rim – večni grad

Rim je glavni grad Italije i regiona Lacio, takođe i najveći i najbrojniji grad u Italiji. Grad se nalazi na zapadu centralnog dela Apeninskog poluostrva, na mestu gde se reka Anijen uliva u Tibar. Rim se nalazi na 25km od mora.

U Rimu je svakako preporučljivo da se poseti Koloseum, Panteon, Fontana Di Trevi, Pjaca di Fjori, Saturnov hram, Forum, terme Karakale, crkva Svete Stepenice, trg Navona, trg Venecija i trg Espanja tj. Španski trg.

Koloseum je jedna od najvećih građevina na svetu, ogroman amfiteatar za gladijatorske igre koji je primao više od 50.000 gledalaca. Započeo ga je Vespozijan, a završio njegov sin Tit. Nazvan je Koloseum zbog Neronove Kolosalne statue, koje su se uzdizale u blizini ili zbog kolosalnih dimenzija same građevine. Koloseum ima eliptičan oblik, jezgro građevinme je od betona, obloženog sa unutrašnje strane opekom.

Trg Navana je najlepši barokni trg Rima koji ima osnovu u obliku izdužene elipse. Na ovom trgu postoje tri fontane: Reka, Neptunova i Moro. Trg je popularno mesto sa prodavcima balona, karikaturistima jednopoteznih portreta, dobrim dušama koje hrane golubove i turistima.

Saturnov hram je sve vreme služio kao državna blagajna. U podzemnoj prostoriji čuvano je državno blago.

Panteon je jedan od najznačajnijih spomenika evropske arhitekture, koji se uzdiže u srcu Rima već 2000. godina. U blizini njega se nalazi i Mek Donalds, ukoliko ogladnite.

fontana-di-treviFontana di Trevi je fontana koja je uvek prepuna. Svaki turista koji dođe u Rim, obavezno poseti ovu fontanu. Tradicija kaže da ćete se vratiti u Rim ako bacite novčić u ovu fontanu. Nju je projektovao Nikola Salvi 1732. godine. Ovde se obavezno treba slikati, jer je pogled očaravajuć. Oko fontane ima radnji, i poslastičarnica.

Karte za muzeje i galerije su od 5 do 12 evra, a najčešće su 8 evra. Za turiste koji dolaze iz zemalja EU cene karata su skoro duplo jeftinije.

U Rimu postoji veliki broj prelepih trgova, najčešće ukrašenim fontanama.

Najluksuznije radnje su u via del Corso i via del Babuino koje vode od Španskog trga do trga naroda. Španski trg, pun cveća, sa bezbroj stepenika. Stepenice na Španskom trgu uvek načičkane ljudima (uglavnom su to turisti).

pompeiiTakođe, mislim da treba da izdvojite i jedan dan za izlet u Pompeju. Ovaj antički grad se razvio na plodnim vulkanskim padinama Vezuva, iznad koga često stoji uobičajeni oblak pare. Ovde možete videti i tela ljudi koji su prilikom erupcije vulkana, od lave ostali skamenjeni. Ova slika je i pomalo potresna za osetljive ljude. Na mene je poseban utisak ostavilo sklupčano telo malog deteta.

Saobraćajne gužve su nezamislive, najbolje je ići metroom. Metro je veoma koristan prevoz, iako postoje samo dve linije, pokriva sve znamenitosti. U svakom metrou se iznad vrata nalazi slika koja pokazuje stanice metroa i spiskovi turističkih znamenitosti.

Svima bi preporučili da posete Rim jer se sigurno nećete pokajati. Kada se odlučite na ovo putovanje predlažemo da idete na najmanje 15 dana, kako bi sve znamenitosti, galerije, crkve i sl. što vredi pogledati, stigli da vidite. Naravno, treba računati i da se dva dana izdvoje posebno – jedan  za jednodnevni izlet u Pompeju, a drugi za Vatikan – najmanju državu na svetu. Ukoliko se uputite u Vatikan obucite se pristojno jer ne dopuštaju ulaz ukoliko niste pristojno obučeni.

Smatram da je u Rim najbolje ići preko neke turističke agencije, kako bi imali turističkog vodiča, jer ćete tako uspeti da vidite mnogo više nego da sami istražujete.

Komentari

komentara

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.