Rokenrol Hol Slavnih (Rock and Roll Hall of Fame) 2009

rocknroll-hall-of-fame1Objavljene su nominacije za Rock and Roll Hall of Fame, za 2009. godinu. Ove godine će svoje mesto u Rokenrol Holu slavnih dobiti: Jeff Beck, Little Anthony & the Imperials, Metallica, Run-D.M.C., Bobby Womack,
Wanda Jackson, Bill Black, DJ Fontana i Spooner Oldham. Među ovogodišnjim laureatima novijim generacijama su svakako najpoznatiji metal bend Metalika i reperi Run DMC.

Šta je Rokenrol Hol Slavnih (Rock and Roll Hall of Fame)?

rock-and-roll-hall-of-fameRokenrol Hol Slavnih je muzej u Klivlendu, koji je posvećen svima onima koji su ostavili dubok trag u rok muzici. Smatra se da rokeri postaju “besmrtni” ulaskom u Hol Slavnih. Uslovi za uključivanje u Rokenrol Hol Slavnih su: da je najmanje 25 godina proteklo od prvog izdanja kandidata i da su kandidati ostavili neizbrisivi trag u rokenrol istoriji. Postoje 4 kategorije po kojima se ulazi na velika vrata u rokenrol istoriju: izvođači, ne-izvođači (svi oni koji pišu rokenrol istoriju iza scene), rani uticaji (izvođači koji su uticali na nastanak rok muzike kakvu danas znamo) i sporedni izvođači (veterani sešn i koncertne muzike). Rokenrol Hol Slavnih je nastao 20. aprila 1983. godine i u početku nije imao stalno mesto prebivališta, već su u uži izbor ušli Njujork, Sinsinati, Klivlend i Memfis. Klivlend je izabran za mesto gradnje ovog muzeja, što je bilo rezultat vrlo aktivnne kampanje u medijima i najbolje finansijske ponude, koja je bila ponuđena za izgradnju Rokenrol Hola Slavnih. Zgrada muzeja Rokenrol Hola Slavnih se sastoji od 7 nivoa. Prvih pet nivoa služe kao mesto stalnih ili privremenih postavki eksponata koji su u nečemu obeležili rok istoriju. Na trećem nivou se nalazi Rokenrol Hol Slavnih po kojem je muzej i dobio ime, sa autogramima svih rok legendi.

Fondacija Rokenrol Hol Slavnih, koja upravlja muzejom i koja nominuje kandidate, je često predmet teških kontroverzi i kritika. Razlog za ovo je da ne postoji nikakav mehanizam utvrđivanja bilo kakve relevatnosti izbora u Hol Slavnih, sa obzirom na to da su nominacije zatvorenog tipa i predlaže ih ova fondacija. Ova činjenica dovodi u pitanje opravdanost postojanja ove institucije, do te mere da su članovi benda “Sex Pistols” muzej nazvali “mrljom urina” i optužili fondaciju da prodaje nominacije po cenama od 15.000 $ do 25.000$.

Rokenrol Hol Slavnih (Rock and Roll Hall of Fame) danas

Bilo kako bilo, ova institucija uživa određeni ugled u muzičkom svetu i shodno tome privlači veliku pažnju svojim ovogodišnjim kandidatima koji će biti uključeni u “rokerski hodnik slavnih”. Ovogodišnja manifestacija “Uključivanje u Rokenrol Hol Slavnih 2009” je počela 28. marta i trajaće do 4. aprila. Uključivanje u muzej slavnih rokera u kategoriji izvođača očekuju Jeff Beck, Little Anthony & the Imperials, Metallica, Run-D.M.C. i Bobby Womack. U kategoriji “ranih uticaja” je predstavljena Wanda Jackson, dok su u kategoriji “sporednih” najavljeni Bill Black, DJ Fontana, Spooner Oldham.

Ono što svakako ostavlja utisak je i tribute strana Rock and Roll Hall of Fame fondacije, posvećena ovogodišnjim laureatima, na adresi www.rockimmortal.com. Naime radi se o stranici na kojoj su svi ovogodišnji “Hall of Fame rokeri”, predstavljeni predmetom koji ih je pratio kroz karijeru. Svaki ovaj predmet se sastoji od velikog broja čestica, koje ustvari predstavljaju komentare, slike i video klipove obožavalaca tog izvođača. Veoma inovativan pokušaj fondacije Rock and Roll Hall of Fame da izmeni svoju sliku u javnosti, i da pokuša barem minimalno da uključi obožavaoce širom sveta u ovu manifestaciju.

Konferencija za novinare benda Metallica povodom ulaska u Rokenrol Hol Slavnih

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.