Sarti, Sitonija

Sarti je manje letovalište, smešteno u istočnom delu Sitonije. S obzirom na svoju poziciju, nalazi se u blizini velikog broja lepših plaža Sitonije, a među najbližima je svakako popularna Orange beach, do koje se stiže za manje od 10 minuta kolima.

Sarti je mirno mesto, sa manjim brojem klubova, tako da odgovara i mlađoj i starijoj populaciji. Uličice su prepune kafića, fast food restorana i radnjica. Sarti je podeljen na novi i stari deo, s tim da novi deo ostavlja utisak praznine i nedovršenosti. U starom delu Sartija, koji je neuporedivo živopisniji, nalazi se centar mesta i tu su smeštena sva dešavanja.

U centru ovog letovališta nalazi se crkva, noću obeležena neonskim znacima i slovima. Od centra, vrlo blizu se nalazi plaža i šetalište uz istu, te samim tim i brojni kafići i restorani. Cene su raznovrsne i variraju od lokala do lokala. Koka-kola je u proseku oko 2 i po evra, sokovi oko 3 EUR, pečeni sir oko 4 EUR, špagete oko 6 EUR, a suvlaki oko 8 EUR. Zanimljivo je da skoro ni u jednom restoranu nemaju vodu od dva decilitra, već ćete za dva evra dobiti litar i po. Takođe, dobićete i hleb koji niste tražili, a koji se dodatno naplaćuje oko 2 evra, tako da o tome treba voditi računa prilikom naručivanja.

Nedaleko od centra nalazi i najveći supermarket u mestu Arbanitidis, međutim povoljnije cene nekih proizvoda poput flaširane vode (1.08 EUR za 6flaša od 1,5 l) mogu naći u omanjim prodavnicama u njegovoj blizini.

U zavisnosti od toga preko koje agencije putujete u Sarti, možete imati popuste uglavnom oko 10 odsto u pojedinim zlatarama, restoranima i kafićima, ali s obzirom na to da popust nije značajan, preporučujemo da sami odaberete lokale koji vam više odgovaraju. Noćni život Sartija, vezuje se uglavnom za Macedonia club.

Što se tiče šopinga, izbor nije veliki, ali postoji nekoliko radnjica u kojima mogu da se nađu interesantne stvari, sa prosečnim cenama. Posebno se mogu pronaći torbe, vrlo lepog dizajna.

Plaža u Sartiju je prostrana, sa prelepim sitnim šljunkom i zadovoljiće delimično želju za sportovima na istoj, s obzirom da ima nekoliko mreža za odbojku. Do plaže se zaista lako stiže, urednim i uređenim uličicama. Plaža je duga, i prostire se celom dužinom letovališta, a iza starog dela Sartija, nalaze se manje uvale. Međutim, iako se na njoj vijori plava zastavica, zbog morske trave, voda neće uvek delovati čisto. Boja mora je lepa, ali je znatno lepša na plažama van Sartija, koje svakako treba obići. Takođe, talasi u periodima van sezone su zaista veliki, te se nikako ne preporučuje kupanje lošijim plivačima i deci. Klima je dosta suva, a zbog vetrića koji duva, Sunce deluje znatno slabije nego što jeste. Noći su izrazito tople, te vam čak ni u septembru neće trebati toplija garderoba za večernje sate.

Ono što se svakako mora primetiti je svakako nedostatak lokalnih turističkih agencija, koje bi vam nudile izlete po jeftinijoj ceni. Naime, dominira agencija Sithon travel, gde se izleti kreću od 20 EUR pa na više, a naše agencije ih preprodaju po istoj ceni.

U Sartiju mahom letuju Srbi, Mađari i u manjoj meri Bugari i Rusi, te je većina organizovanih sadržaja prilagođena ovim narodima.

Komentari

komentara

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.