3 jednostavna načina da poboljšate svoj život i budete srećni

Postizanje lične sreće i zadovoljstva svojim životom, smatra se jednim od najkomplikovanijih zadataka koji se nameću kroz život. Svaki pojedinac ima različite ciljeve i uslove života, te samim tim i različite početne pozicije za životni uspeh. Samim tim, ne postoji jedinstvana formula koja samo čeka da se primeni. Međutim, sudeći prema naučnim istraživanjima, postoje 3 osnovna jednostavna pravila, koja mogu svakome da pomognu kako da se osećaju ispunjenije, približe pravom koloseku ili zadrže dobar životni pravac.

1. Otkrijte svoje talente i negujte ih

Poznavanje sebe je veoma bitna stavka uspeha. Radeći na svojim manama i razvijanjem svojih dobrih osobina, izgrađujete svoju ličnost a samim tim postajete skloniji da dostignete uspeh. Poznavanje sebe je ključno i ne odnosi se samo na psihološke osobine već i na talente koje posedujete. Svaki čovek ima nekoliko talenata, i treba da teži ka njihovom razvijanju. Talenti su često izvor duboke satisfakcije, jer vam pružaju osećaj da ste bolji od drugih na određenom polju. No to ne znači da će vam razvijanje talenata doneti brdo novca, jer to opet zavisi od drugih okolnosti, ali će vam svakako pružiti osećaj zadovoljstva. Za postizanje lične sreće bitno je pobeći od svakodnevne kolotečine, i nikako se ne prepustiti okolnostima. Pasivnost je ubica osećaja zadovoljstva.

2. Prihvatanje sebe

Poznavati sebe je važno, ali još važnije je voleti ono što ste upoznali. Nemojte sebi da otežavate zbog onog što život ili sudbina nije dodelila, koncentrišite se na ono što jeste. Nikako nemojte žaliti što niste neko drugi, želeti ono što drugi imaju, a vi nemate. Takvo razmišljanje vam neće doneti pozitivne misli, već samo ogorčenost i zavist, koji će vas izjedati iznutra. Držite se onog što je pozitivno i dobro kod vas, a loše stvari menjajte koliko vam prilike dopuštaju, jer ne treba da se silite ni na šta. Postepeno radite na sebi, razvijajte svoju ličnost, ali pri svemu tom, ni u jednom momentu, ne smete da smetnete sa uma, koliko ste stvarno dobri.

3. Okrenite se novim iskustvima

Iskustva ostavljaju dubok trag, zato težite ka onim pozitivnim. Bez obzira što živimo u potrošačkom društvu, okrenutom ka materijalnim stvarima, ne dozvolite mu da vas proguta. Koliko god, da nas nove materijalne stvari poput nove haljine, televizora, i sl. na momenat učine srećnima, to zadovoljstvo je, složićete se, kratkotrajnog karaktera. Nakon što prođe početna euforija, dočeka vas isti onaj osećaj frustracije i nezadovoljstva, koji ste imali i pre nego što ste sebi priuštili skupocenu stvar. Stoga, naučnici savetuju da umesto ulaganja u materijalne stvari, ulažete u svoja iskustva.

Da se razumemo, niko ne tvrdi da treba da živite ispod mosta, već samo da pomerite redosled svojih prioriteta. Tako, umesto da kupite nova kola ili frižider, uplatite sebi neko putovanje ili izlet, neki zanimljiv kurs ili aktivnost, ili bilo koji drugi način da izgradite sebe. Istraživanja potvrđuju da iskustva mnogo duže ostaju u sećanjima, pružaju vam teme koje možete da razmenjujete sa drugima, i najviše od svega čine nas onim što trenutno jesmo. Zbog toga je bitno ulagati upravo u iskustva, a ne u materijalna “dobra”. Priznajte sebi, vaš novi TV se baš brzo utopio u zidove vašeg stana, ali putovanje koje ste sebi priuštili i dalje vam donosi osmeh na lice.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup