Sve što ste želeli da znate o stanovnicima Japana

Za one koji ne poznaju dovoljno kulturu i karakteristike stanovništva „Zemlje izlazećeg sunca“, a žele da možda jednog dana posete ovu izuzetno razvijenu zemlju, ili da možda budu domaćini njegovim znatiželjnim stanovnicima, nije na odmet da saznaju šta je ono što ih čini drugačijim od drugih ljudi. A verujte, da oni jesu drugačiji! Ne u negativnom smislu, već u pozitivnom.  Oni samo žele da ostanu uvek isti, da se ne menjaju, da očuvaju svoju tradiciju i kulturu, i da se ne utapaju u „kalupe“ da bi bili isti kao drugi. Ne, oni vam nikada neće odmah reći da ste ih uvredili ili naljutili, oni će to prećutati. To je deo njih. A kada budu otišli kući, reći će na sav glas da su se loše osećali jer niste poznavali njihovu kulturu. A oni to cene, zaista cene.

Nego, da počnemo mi ipak priču o njihovoj, danas izuzetno razvijenoj zemlji, sa preko 127.000.000 stanovnika, koji žive i rade na površini od oko 378.000km². Nije lako živeti na pretežno planinskom području priznaćete, ali Japanci su navikli. Oni vole svoje planine, svoja ostrva kojih ima oko 6.850, oni poštuju svoju religiju – Šintoizam i Budizam, oni obožavaju svoj nacionalni cvet „višnju“ i naravno svog cara Akihita, koji pripada 125 –oj generaciji. Priznaćete, već su drugačiji!

Japanci ne rade baš  toliko kao Kinezi, „svega“ 1.842 sata godišnje, ali su zato strastveni pušači – 27 miliona pušača uživa u svom poroku.

Još jedna stvar – žene u proseku žive duže od muškaraca, i do 7 godina. A prema statističkim podacima, na prvom mestu u svetu, po broju osoba starijih od 65 godina, su upravo Japanci.

Jedna poražavajuća  činjenica – godišnje 30.000 Japanaca izvrši samoubistvo, kako mladi tako i stari. Ali, i to je deo njihove priče…

Ali, nisu samo po tome Japanci na prvom mestu u svetu. Da li znate da Japanci vole da putuju? Da li znate da najveći broj turista Japanaca, čine stariji od 60 godina, izuzetno imućni? Da li znate da su zato i Japanci najbolji gosti? Zašto? Zato što se najbolje ponašaju, zato što su najučtiviji, zato što spadaju među najčistije goste, zato što su najimućniji turisti, zato što nisu bučni i zato što najmanje prigovaraju! A zašto najmanje prigovaraju? Pa zato što ne znaju engleski jezik…

Kada biste pitali Japanca nešto na engleskom jeziku, hm, verovatno bi Vas bledo gledao kao da govorite nekim čudnim jezikom iako je posle kineskog, engleski jezik najzastupljeniji jezik na svetu. Zašto je to tako? Ni oni sami ne znaju. Ima jedan priča koja upravo svedoči o tome kako Japanci ne znaju engleski jezik. Čak ga ni ne razumeju!

Pre nekih 8 godina, na Okinavi se održavao G8 samit, gde su se okupile najvažnije ličnosti iz sveta politike, predsednici i premijeri, brojnih zemalja sveta (da sada ne nabrajamo, jer i nije toliko to bitno). Tu čast da prisustvuje samitu, imao je i tadašnji premijer Japana, Mori, koji nije znao ni reč engleskog jezika. Da bi izbegao blamiranje i sramotu jedne tako jake zemlje, poput Japana, odlučio je da zamoli sekretaricu da mu otprilike kaže šta bi on mogao da ih pita pri susretu sa njima.

I ona njemu kaže sledeće:

Treba da pitate “How are you?“. Oni će odgovoriti “Fine, thank you, and you?“, a vi ćete na to “Me too“.

I tako dođe taj dan, za premijera verovatno mučan (zbog engleskog jezika). Prilazi mu tadašnji predsednik Amerike, Bil Klinton i premijer započinje konverzaciju:

Premijer: “How are you?“

Bil Klinton: “Fine thank you. I am Bil Klinton, husband of Hillary Klinton, and you?“

Premijer: “Me too“.

Shvatili ste pretpostavljam šta je poenta ove kratke pričice. Ali ne treba im zameriti, Japanski je ionako vrlo težak i komplikovan jezik, pa nije čudo da ne mogu da nauče neki lakši jezik, pa eto i taj engleski.

Ako želite da pozdravite Japanca, nikako mu nemojte pružati ruku. Jer, oni se tako ne pozdravljaju. Prihvatiće vašu ruku, ali sa dozom nepoverenja, jer ne znate njihove običaje. Samo Japanci i stanovnici Južne Koreje imaju običaj klanjanja. To je njihov pozdrav, znak poverenja. Ima jedna šala na tu temu. Kažu – Japanci se klanjaju da bi videli cipele sagovornika. Ako su mu čiste pričaće sa njim, ako nisu, e pa već onda nije pravi sagovornik za Japanca. (Setite se priče da Japanci spadaju među najčistije!).

Ali šalu na stranu! Poklonite se Japancu i pozdravite ga. Ako može američki predsednik Barak Obama da se klanja Japanskom caru, pa možete i vi. To barem nije teško. Samo nemojte da preterate. Blago, pod uglom od 15%, to je sasvim dovoljno. Tako ćete zadobiti poverenje, za početak. Ako ste nešto baš, baš pogrešili, onda se spustite malo niže, do 50%. Ali ako ne možete oprati mrlju sa sebe zbog greške koju ste napravili, bacite se na kolena, biće Vam oprošteno sigurno.

Da li se sećate da je pre 3-4 godine vladala ona fama oko SARS-a? Ne, Japanci nisu imali taj problem u svojoj zemlji, za razliku od ostalog sveta. Logično, nisu se rukovali, već su se klanjali! Hajde i mi da se  počnemo klanjati, jer kako svi ovi novi gripovi počinju da vladaju…

Kod Japanaca je tipično da se na neki način mora znati, tj, dati do znanja da je neko na nižem, a neko na višem nivou, u bilo kom smislu. Recimo, ako direktori dve kompanije, jedne malo manje i jedne malo veće, nazdravljaju čašama, tu postoji pravilo. Direktor manje firme će držati čašu niže u odnosu na čašu direktora iz one druge, veće firme. Pa nek se zna ko je glavni!

Da „sažmemo“ priču o Japancima! Oni jesu neobični, verni svojoj tradiciji i običajima, ne vole da izlaze iz okvira nečega što je unapred utvrđeno. Ako je tako i tako napisano, tako i tako mora biti odrađeno. Ne vole da se rukuju, ali će Vas zato zavoleti i poštovati ako naučite njihove običaje. Oni su vrlo učtivi, čisti su i znate već sigurno – jako su tačni.

Zato ako vidite negde Japanca kako žuri, ne dirajte ga! On mora stići i 15 minuta ranije jer „Vreme je novac!“.

Zapamtite ovu, kratku priču o njima. Nije na odmet, jer ko zna, možda ćete imati priliku da se sretnete sa njima, negde. A onda nećete imati problem da im se približite i saznate nešto više od ovoga što sam Vas ja, nadam se, naučila!

Autor: Kornelia Ujhazi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup