Svetska ekonomska kriza pogodila onlajn oglašavanje

e-shoppingRecesija je sada i zvanično pogodila tržište online oglašavanja. Ovaj deo tržišta je poslednji pogođen, a predviđanja su da će se prvi i oporaviti. Međutim, izvesno je da je sektor internet oglašavanja u recesiji. Četiri najveće kompanije za onlajn oglašavanje – Gugl, AOL, Jahu i Majkrosoft su objavile svoje finansijske izveštaje za prvi kvartal 2009. godine. Ukupan prihod od internet reklamiranja koji su ove četiri kompanije ostvarile u prvom kvartalu ove godine je 7,9 milijardi dolara, što predstavlja pad od 7 pocenata u odnosu na poslednji kvartal prošle godine.

Prihodi od oglašavanja na internetu slabe već dva kvartala, međutim ovo je prvi kvartal da su ispod nivoa pihoda od prethodnog kvartala. S obzirom na to da je tržište onlajn reklamiranja u padu, može se reći da je recesija zahvatila i ovaj sektor. Sa druge strane, padovi ovog sektora u odnosu na ostale sektore reklamiranja su prilično mali. Od oglašavanja na internetu se očekuje da se vrlo brzo oporavi, ali nije realno očekivati oporavak pre zadnjeg kvartala ove godine. Predviđanja nisu stoprocentno egzaktna, ali se očekuje da će tržište onlajn reklamiranja živnuti pred božićne praznike, kada se kompanije tradicionalno mnogo reklamiraju.

Kompanije su srezale svoje budžete za reklamiranje i većina neće ići u intezivnu kampanju u svim medijima (TV, Štampani mediji, Outdoor, Internet), već se orjentisati na jeftinije medije, odnosno one čiji efekat je merljiviji. U praksi ovo znači da će internet zauzeti procentualno veći udeo u budžetima za reklamiranje nego ranijih godina, ali to neće uticati značajno na rast prihoda od internet oglašavanja, jer kako smo naveli budžeti za reklamiranje će biti značajno smanjeni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup