Svinjski grip – šansa za zaradu

svinjski-gripSvinjski grip, opaka bolest koja se širi neverovatnom brzinom, je centralna tema u celom svetu. Dok se veliki deo sveta bori protiv ove bolesti, neki pokušavaju da zarade na njoj. Najveću zaradu od svinjskog gripa će imati farmaceutske kompanije, poput kompanije Roche, koja proizvodi Tamiflu, lek za ptičji grip za koga se veruje da je delotvoran i u slučaju svinjskog gripa. Međutim, svinjski grip su za svoju promociju iskoristile brojne druge kompanije, koje nisu farmaceutske ili medicinske.

Na sajtu spreadshirts.com možete naći celu kolekciju majica inspirisanih pandemijom svinjskog gripa u nastajanju. Poznati sajt za online igrice heyzap.com je započeo viralnu kampanju za svoju igricu Swinefighter, čiji je cilj borba protiv ove opake bolesti. Da li uviđate paradoks termina viralna kampanja za virus? Servis za pretraživanje i zakazivanje pregleda ZocDoc.com je napravio čitav hub posvećen svinjskom gripu, i zakazivanju pregleda obolelih.

Nema ništa loše u pokušaju da se zaradi, međutim pokušavati da se zaradi na nečemu zbog čega ljudi umiru je najblaže rečeno neukusno. Neki od pokušaja promocije preko svinjskog gripa se čine manje neukusnim kao što je pokušaj servisa phonevite.com, koji je dozvolio slanje besplatnih hitnih poruka o svinjskom gripu.

Da se vratimo na prodaju majica sa početka teksta, koja nam se učinila kao možda najviše oportunistička od svih. Poruke na majicama koje se prodaju su uglavnom šaljive prirode. Iako se uvek držimo one narodne da “smeh leči” u ovom trenutku je jako neprikladno ismevati histeriju koja vlada zbog svinjskog gripa, jer je ona opravdana. Praviti komediju od ljudske nesreće da bi se zaradio neki dolar više je stvarno užasno.

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.