Svinjski grip (H1N1)

svinjski-gripSvinjski grip, odnosno virus sa oznakom H1N1, predstavlja virus nastao mutacijom virusa ptičjeg, svinjskog i ljudskog gripa. Do sada poznati nemutirani virus ovog gripa je bezopasan za ljude, međutim ovako mutiran predstavlja veliku opasnost za ljudsko zdravlje, ali i život. Simptomi svinjskog gripa su kašalj, curenje iz nosa, kijanje i povišena temperatura, a period inkubacije traje od 3 do 5 dana. Svinjski grip novijeg datuma se širi kapljično sa životinje na čoveka, ali i između ljudi.

Lek ili vakcina za ovaj grip ne postoje, međutim Svetska Zdravstvena Organizacija (SZO) je saopštila da je virus moguće lečiti lekovima za ptičji grip. Da podsetimo, prošla pandemija opasnog gripa je bila upravo pandemija ptičjeg gripa, koja je vrlo brzo zaustavljena, ali je odnela veliki broj ljudskih žrtava.

Svinjski grip je do sada odneo nekoliko stotina žrtvi u Meksiku, odakle je i počeo da se širi, a uspeo je da se proširi praktično na sve kontinente u vrlo kratkom vremenskom periodu. SZO poručuje da nema potrebe za panikom jer se ovaj soj svinjskog gripa leči lekovima za ptičji grip. Kompanije “Roche” koja je proizvođač leka “Tamiflu” (kojim se leče humani i ptičji grip), je saopštila da na zalihama ima 3 miliona kutija ovog leka, od čega je polovina locirana u SAD, a polovina u Evropi.

Od početka nedelje svinjski grip je tema broj 1 u čitavom svetu. U ponedeljak su na berzama širom sveta farmaceutske kompanije dobijale na vrednosti, dok su akcije kompanija koje se bave proizvodnjom ili prodajom svinjskog mesa strmoglavo padale.

Do sada je registrovano preko 2,500 slučajeva obolelih od svinjskog gripa širom sveta, uz 152 smrtna slučaja. Najveći broj obolelih i umrlih je registrovan u Meksiku.

Spisak zemalja u kojima je potvrđena pojava svinjskog gripa

Meksiko
SAD
Novi Zeland
Kanada
Španija
Ujedinjeno Kraljevstvo

Spisak zemalja u kojima nije potvrđena pojava svinjskog gripa, ali postoji sumnja

Kolumbija
Danska
Brazil
Norveška
Australija
Švedska
Švajcarska
Irska
Nemačka
Izrael
Češka
Kostarika
Peru
Italija
Južna Koreja

Svinjski grip na društvenim mrežama

Svinjski grip je na Twitter-u najpopularnija tema ove nedelje. Komentare o svinjskom gripu možete pratiti, ako u pretragu ukucate #SwineFlu. Oko 1.000 komentara se svaki sat pošalje čija je tema upravo svinjski grip.

Na Facebook-u je otvoreno preko 20 strana i 200 grupa čija je tema ovaj virus.

Komentari

komentara

7 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.