Tamna strana Facebook-ove zarade

Facebook je ove godine dokazao da može da unovči veliku bazu korisnika, iako su mnogi sumnjali u to. Polovinom septembra ove godine, pojavila se vest da je Facebook prešao brojku od 300 miliona korisnika i da je su od tog trenutka njihovi novčani tokovi pozitivni. Veliki preokret u profitabilnosti Facebook-a je doneo njihov novi sistem za oglašavanje – Facebook Ads. Sistem nudi mogućnost uskog targetiranja, što pruža veću dodatnu vrednost oglašivačima. Pa tako, ukoliko želite da reklamirate lokalni restoran srpske nacionalne kuhinje u Čikagu, Facebook Ads vam pruža mogućnost da podesite oglase tako da se prikazuju samo našim iseljenicima u Čikagu koji uživaju u jelima iz domovine. Uz sve to, Facebook Ads vam pruža i približnu procenu koliko takvih korisnika je moguće targetirati preko Facebook-a. Facebook Ads mnogi nazivaju i najbolju oglašivački sistem posle Google AdWords.

Međutim, strmoglavi rast profita društvene mreže Facebook, prate i kontroverze. Naime, ovog vikenda je na popularnom blogu TechCrunch, objavljen post pod nazivom “Scamville: The Social Gaming Ecosystem Of Hell“, koji govori i o tamnim stranama zarade Facebook-a. Autor teksta Majkl Arington (inače osnivač TechCrunch-a), je izneo nekoliko svojih stavova koji se tiču reklamiranja velikih igrica koje su preplavile Facebook, čime je indirektno “potkačio” i ovu društvenu mrežu. Radi se o tome, da pojedine oglašivačke mreže, specijalizovane za oglašavanje preko onlajn društvenih igara, kao i same kompanije koje se bave pravljenjem ovakvih igara, serviraju oglase koji nude korisnicima besplatni virtualni novac (u ovim igrama je moguće brže napredovati ili olakšati igranje, ukoliko se poseduje virtualni novac, koji se plaća pravim novcem). Kako bi dobili ovaj “besplatan” virtualni novac, korisnici zauzvrat ispunjavaju ankete i kvizove, čije rezultate dobijate ako pošaljete SMS na navedeni broj u oglasu. Problem je u tome što slanjem tog SMS-a ste se prijavili za pretplatu od nekih 10-tak dolara na mesečnom nivou, za koju niste znali ni da je aktivirana. Tako da ste praktično “besplatni virtualni novac” platili mnogo više nego da ste ga kupili.

Majkl Arington optužuje Facebook, ali i ostale društvene mreže, da ne žele da spreče ovakve prevare korisnika, iako su u mogućnosti da to urade. Facebook, čak ima pravila protiv ovakvih akcija, međutim ne primenjuje ih na velikim igračima.

Pitate se: zašto Facebook rizikuje svoju reputaciju? Odgovor je: Zbog novca naravno. Velike kompanije koje se bave igrama na društvenim mrežama (kao što je Zynga), veliki deo ovog novca (zarađenog vrlo sumnjvim radnjama, čak neetičkim) vraća Facebook-u i drugim društvenim mrežama kroz reklamiranje. Neke paušalne procene su da najveći “publisher” ovih igara “Zynga” plaća reklamiranje na Facebook i do 50 miliona dolara godišnje.

Komentari

komentara

6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.