Pet čuda Srbije

Srbija predstavlja veliki turistički potencijal, međutim u turizam Srbije, nedovoljno se ulaže, te se turistički razvoj odvija klimavo i često u pogrešnom smeru. U ovom tekstu predstavićemo Vam pet velikih atrakcija Srbije, koje bi u budućnosti mogle da budu značajni turistički centri.

Resavska pećina – predstavlja pećinu staru 80 miliona godina, i jedna je od najstarijih u našoj zemlji.  Njeno stvaranje je počelo pre velikog ledenog doba. Stariji nakit pećine, prema procenama, nastao je pre 45 miliona godina. Iako je duga 4,5 km, samo 2,83 km je istraženo, a za posetioce je uređeno 800 metara. Pećina se može obići isključivo šetnjom kroz istu, dok bi je uvođenje turističkog vozića učinilo znatno atraktivnijom. Pećina se nalazi se u istočnoj Srbiji, 20 km od Despotovca.

Đavolja varoš – svetski redak geomorfološki fenomen smešten  na planini Radan, u blizini Kuršumlije. Sastoji se od 202 kamene figure, nastale dejstvom erozije. Pored, kamenih kula, Đavolju varoš, karakterišu I dva izvora vode sa visokom mineralizacijom, koje se mogu koristiti u banjskom lečenju. Đavolja varoš je bila nominovana u kampanji otkrivanja novih 7 svetskih čuda.

Deliblatska peščara – ili kako se još naziva poslednja pustinja u Evropi, predstavlja redak fenomen, sa svojim dinskim reljefom. Zaštićena je kao specijalni prirodni rezervat. Nalazi se u jugoistočnom Banatu, a dodatnih turističkih atraktivnosti u okviru Deliblatske peščare nalazi se etno selo, turističko naselje Čardak, i Belocrkvanska jezera.

Viminacijum – arheološko nalazište, koje se nalazi 12 km od Požarevca. Viminacijum je u doba Rimljana, predstavljao jedan od najznačajnijih vojnih logora na Dunavu.Danas je na ovom lokalitetu, istraženo više od 14 000 grobnica, iskopan je mauzolej i terme, za koje se smatra da su bile glavno sastajalište Rimljana. Viminacijum je pretvoren u arheološki park i otvoren je za posetu turista. Poseta traje 2,5 sata, a cena ulaznice za jednu odraslu osobu je 250 dinara.

Gamzigrad – još jedno arheološko nalazište, atičke rimske carske palate Feliks Romulijane, koja je predstavljala rezidenciju rimskog cara Galerija (Gaja Valerija Maksimijana Galerija). Gamzigrad je smešten u blizini Zaječara, a od 2007. Godine, stavljen je pod UNESCO-uzaštitu.

Vrlo interesantna mesta za obilaske, takođe, zbog svoje posebnosti su: Sirmium (arheološko nalazište jedne od rimskih prestonica) i Titelski breg, koji iako se na prvi pogled čini vrlo običnim, zapravo predstavlja pravu retkost po svom geomorfološkom obliku. Naime, Titelski breg, predstavlja jedinstveno lesno ostrvo sa velikom koncentracijom lesnih profila na malom prostoru, te samim tim predstavlja potencijal da u budućnosti bude nominovan za GEOpark.

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.