Zanimljivosti koje niste znali o seriji Dexter

Dexter, jedna od najzanimljivijih serija koja je snimljena u poslednjih nekoliko godina, svoju popularnost stekla je u globalnim okvirima. Spoj crnog humora i inteligencije glavnog junaka, neobične radnje, akcije i scena prelepog Majamija, predstavljaju jedinstven ključ uspeha ovog serijala. Ove godine, snima se i poslednja, osma sezona, a s obzirom da se snimanje bliži kraju, s nestpljenjem se očekuje i finalni rasplet događaja. Dok gledaoci s nestrpljenjem iščekuju poslednju sezonu, mi vam u ovom postu predstavljamo zanimljivosti vezane za ovaj serijal.

Poster TV serije Dekster

1. TV serija Dexter, snimana je po knjizi Džefa Lindzija “Darkly Dreaming Dexter”, i dok prva sezona u potpunosti preslikava knjigu, ostatak sezona samo se blago oslanjaju na radnju iz nastavaka ovog romana.

2. Ime glavnog junaka serije, “Dexter”, na latinskom jeziku znači desna ruka, kao suprotnost reči sinister, što na latinskom označava levu ruku, u svrsi simbolike za dve ruke na jednom telu, koja označava Deksterovu spolja sasvim normalnu ličnost, i skrivenu mračnu stranu. Autor Džef Lindzi, potvrdio je ovu simboliku, prilikom potpisivanja svoje knjige u Edinburgu.

3. Iako u seriji igraju brata i sestru, Majkl Si Hol i Dženifer Karpinter, u stvarnom životu su bili u vezi. Upoznali su se na snimanju, venčali 2008. god. i razveli 2010. god., međutim, nastavili su da i dalje rade zajedno.

4. Narednik Batista često se u seriji obraća Deksteru sa “socio”, što znači “druže” na španskom, ali je takođe i igra reči s obzirom da reč sociopata počinje upravo sa “socio”, i na španskom i na engleskom.

5. Alijasi koje Dekster koristi za lažno predstavljanje, mahom su povezani sa autorom Bret Iston Elisom, koji je pisao romane o serijskim ubicama: Petrik Bejtmen (ime glavnog junaka filma American Psycho) kada kupuje injekcije za smirenje životinja, Šon Elis i Šon Bejtmen (kombinacija prezimena autora pomenutih romana i imena mlađeg brata glavnog junaka iz American Psycho a ujedno i glavnog junaka iz The Rules of Attraction) kada odlazi kod psihijatra.

6. Empire magazin je 2008. godine uvrstio je ovu seriju na 30. mesto najboljih serija ikada snimljenih.

7. Bez obzira na to što je radnja serije smeštena u Majamiju, veliki broj scena snimljen je u Long Beach-u u Kaliforniji, dok filmska ekipa iz druge jedinice snima scene Majamija kako se ne bi izgubio osećaj realnosti prilikom gledanja serije.

8. Ime Deksterovog brata je Rudi (Rudy), što znači “vuk”. Takođe on je levoruk, čime simbolizuje sinister-a (leva ruka na latinskom), kao suprotnost Deksteru čije ime simbolizuje desnu ruku. Suprotnost između njih, prikazana je i time što Rudi ostavlja leševe bez kapi krvi, dok Dekstera fascinira upravo krv.

9. U prvoj sezoni Dekster i Rita gledaju film Terms of Endearment, u kojem glumi John Lithgow, koji se u četvrtoj sezoni javlja u ulozi serijskog ubice pod imenom Trojstvo.

10. Džuli Benc, koja glumi Ritu, na audiciji za dodelu uloga u seriji Dekster prijavila se za ulogu Debre Morgan (Deksterove sestre).

11. Kompozitor Denijel Liht, inicijalno je napisao muzičku temu za špicu kojom počinje serija Dekster, kao deo teme koju je radio za antologijski horor film Necronomicon.

12. Dekster je ubio oko 117 ljudi. U prvoj kutiji bilo je 45 slajdova krvi, a u drugoj za sada ima 43, plus dvadesetoro i više ljudi, koje je ubio a da nije uzeo slajd za svoju kolekciju.

13. U januaru 2010. godine, Majkl Si Hol otkrio je da ima Hodžkinov limfom (vrsta malignog tumora), međutim nastavio je snimanje serije i pored toga, ne otkrivajući svoje stanje čak ni kolegama.

14. Deksterovog sina Herisona, zapravo igraju blizanci Luk Endrju i Evan Džordž Krančev.

15. U trećoj sezoni kada Dekster saznaje da je Rita od njega sakrila jedan brak, prikazuje se u jednoj sceni njen venčani list na kojem stoji da se venčala 16.08.1989. godine. Međutim, na istom listu pod datumom rođenja stoji 19.04.1989. god., što bi značilo da se udala sa četiri meseca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pratite nas na društvenim mrežama!

Powered by WordPress Popup