Ko je Ukok, tetovirana princeza?

Natalija Polosmak, naučnica iz Novosibirska je 1993. godine povela arheološku ekspediciju na Ukok plato, koji je sada na UNESKO-voj listi svetske kulturne i prirodne baštine. Ukok plato se nalazi u južnoj Rusiji blizu granica sa Kazahstanom, Kinom i Mnogolijom na 2.500 m nadmorske visine planine Altaj. Ovaj prilično nepristupačan teren krije brojne arheološke bisere, jer permafrost (drevni led) je u stanju da očuva nekoliko hiljada godine stare, predmete i posmrtne ostatke.

Princeza Ukok
Tetovaža jelena na ramenu Princeze Ukok

Te 1993. godine naučnici su otkrili veliku grobnicu u kojoj su pored dva istetovirana tela muškaraca, šest posmrtnih ostataka konja, pronašli mumificirano žensko telo starosti između 25 i 28 godina, visine između 162 i 168 cm, za koje se pretpostavlja da je pripadalo članici višeg staleža nomadskog naroda Pazirik. Ovo mumificirano telo je prozvano “Princeza Ukok”, po platou na kom je nađena, a karakteristično je po drevnim tetovažama na ove ruke koje su očuvane do najsitnijih detalja čak i posle 2.500 hiljade godina.

Princeza Ukok, kako je sada širom sveta poznata, nije zapravo bila princeza, jer je sahranjena sama, mada se u to doba u Pazirik narodu, u većini slučajeva dešavalo da se zajedno sahranjuju muškarac i žena. Kineska svila u koju je obučena Ukok, predstavlja jasan pokazatelj da se radi o devojci iz najvišeg staleža, jer je u to doba svila bila skuplja od zlata. Ona je mogla biti isceliteljka ili pripovedač legendi. Na grobnom mestu su pored već pomenutih osedlanih konja, pronađeni i obroci od ovčijeg i konjskog mesa, ukrasi napravljeni od tkanine, bronce i drveta, kanabis, kao i kameni tanjir u kome su nađeni ostaci spaljenog korijandera.

Najveću pažnju naučnika su zaokupile tetovaže na rukama princeze Ukok. Iako, nije redak slučaj da se nađu istetovirana tela koja datiraju iz ovog perioda, motivi tetovaža su do sada nezabeleženi. Na tetovažama su predstavljene životinje kao mitska bića sa delovima tela od različitih poznatih životinja, te je ovo otkriće i očuvanost tela u permafrostu uticalo da naučnici saznaju mnogo više o civilizaciji u Dalekom i nepristupačnom Sibiru.

Ukoliko vas interesuje više informacija o princezi Ukok, preporučujemo vam članak u Siberia Times-u.

Komentari

komentara

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.